Ekumenska zajednica iz Taizéa i Torinska nadbiskupija objavili su kako se Europski susret mladih 2020. u Torinu odgađa na godinu dana, prenio je 13. kolovoza Catholic News Service.

Mladi iz cijele Europe trebali su od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021. sudjelovati na Europskom susretu mladih u Torinu u organizaciji ekumenske zajednice iz Taizéa.

Zbog pandemije Covida-19 susret je odgođen na godinu dana.

Torinska nadbiskupija je o razlogu odgode priopćila kako je „neizvjesnost oko moguće zaraze, sada i u nadolazećim mjesecima, važan element, ali nije jedini“. U priopćenju se navodi i da se hodočašće „mora odvijati u uvjetima spokoja i sigurnosti za sve“, uključujući tisuće obitelji u Torinu i diljem Pijemonta koje su domaćini.

To će biti prvi put od početka održavanja 1978. da se novogodišnji susret nije održao.

Na Europskim susretima posljednjih godina se u raznim europskim gradovima okupljalo između 10 tisuća i 45 tisuća kršćana raznih denominacija od 16 do 35 godina.

Marco Bonatti, koji uređuje službenu nadbiskupijsku mrežnu stranicu o Torinskom platnu, potvrdio je da je odgodom susreta također odgođeno izvanredno izlaganje platna predviđeno samo za sudionike.

Torinsko platno izlaže se povremeno za javno štovanje, što se posljednji put dogodilo 2015.

Ove godine u travnju nadbiskup Torina Cesare Nosiglia molio se pred izloženim platnom za prestanak pandemije koronavirusa, objavio je CNS.