Sveti Otac će od 5. do 8. ožujka boraviti u apostolskom pohodu Iraku. Tim povodom Tiskovni ured Svete Stolice objavio je program Papina boravka u toj zemlji, prenosi Nedjelja.ba.

Planirano je da papa Franjo u Irak ode zrakoplovom iz Rima u petak ujutro 5. ožujka. Po dolasku u Bagdad bit će u zračnoj luci priređena svečanost dobrodošlice te susret s premijerom države Mustafom Al-Kadhimijem.

Službena dobrodošlica bit će upućena Papi i u predsjedničkoj palači u Bagdadu gdje će Sveti Otac biti u službenom posjetu predsjedniku Barhamu Salihu te će se susresti i s predstavnicima diplomatskog kora kojima će uputiti govor.

Potom će se u siro-katoličkoj katedrali Gospe od Spasenja u Bagdadu susresti s biskupima, svećenicima, redovnicima/icama, sjemeništarcima i katehetama kojima će također uputiti riječi poticaja i ohrabrenja.

Drugoga dana posjeta, u subotu 6. ožujka, Papa će u jutarnjim satima zrakoplovom otići u Najaf, milijunski grad u središnjem Iraku, oko 160 km južno od Bagdada. Tu će biti u posjetu velikom ajatolahu Sayyidu Ali Al-Husaymiu Al-Sistaniju.

Zatim će zrakoplovom otići u Nassiriyu, grad na obalama Eufrata, oko 360 km jugoistočno od Bagdada.

Tu će imati međureligijski susret u Urskoj dolini gdje će održati govor. Nakon povratka u glavni grad popodne će Papa slaviti svetu misu u kaldejskoj katedrali sv. Josipa i uputiti homiliju. Bit će to prvi put da jedan papa slavi misu koristeći kaldejski obred.

Za nedjelju, 7. ožujka planirano je da Sveti Otac u jutarnjim satima ode zrakoplovom u Erbil gdje će ga u zračnoj luci pozdraviti religijski i civilni autoriteti Autonomne regije Iračkog Kurdistana.

Odatle će helikopterom otići u Mosul, najveći grad na sjeveru Iraka koji leži na rijeci Tigris. Tamo će na crkvenom trgu Hosh al-Bieaa moliti za žrtve rata.

Zatim će Papa, ponovno helikopterom, otići na područje Qaraqosha te se u crkvi Bezgrešnoga začeća susresti s tamošnjom zajednicom i uputiti poticajne riječi uz molitvu Anđeo Gospodnji.

Po povratku u Erbil slavit će svetu misu na stadionu Franso Hariri tijekom koje će održati i homiliju.

Istoga dana vratit će se u Bagdad gdje će sutradan biti upriličena oproštajna ceremonija i povratak Svetoga Oca u Rim.