Svećenik iz američkog grada Detroita suočen je sa sudskom tužbom koju su podignuli roditelji mladića koji je izvršio samoubojstvo.

Naveli su kako je vlč. LaCuesta na misi zadušnici za njihova sina više puta naveo način na koji je njihov sin preminuo, što im je izazvalo “nepopravljivu štetu i bol”.

“Nijedan roditelj, nijedan brat ili sestra, nijedan član obitelji nikada ne bi trebao prolaziti kroz ono što smo mi prošli”, rekla je majka preminulog.

U sudskoj parnici podignutoj protiv vlč. LaCueste, župe te nadbiskupije Detroit pokušat će, zajedno sa svojim suprugom, dobiti 25 tisuća dolara nadoknade za nanesenu bol.

Podsjetimo, osamnaestogodišnji Maison Hullibarger prošlog si je prosinca oduzeo život, a njegovi roditelji Jeff i Linda Hullibarger obratili su se vlč. LaCuesti zamolivši ga da kada bude govorio o njihovu sinu naglasi “kako je Maison živio, a ne kako je umro”.

Svećenik je u svojoj propovijedi, između ostaloga, rekao i kako “oduzimanje vlastitog života ide protiv Boga koji nas je stvorio i protiv sviju koji nas vole”. “Naši životi nisu naše vlasništvo. Ne možemo s njima činiti što nas je volja. Bog nam je dao život, i mi trebamo biti dobri upravitelji tog dara sve dok nam Bog to dopušta”, kazao je.

Dodao je i kako konačnost samoubojstva “pogoršava stvari, koje se kasnije ne mogu popraviti”. Propovijed je završio riječima kako nas “čak ni samoubojstvo ne može odvojiti od bezuvjetne Božje ljubavi”.

Komentirajući ovaj slučaj za CNA, profesor liturgijskog prava msgr. Robert Dempsey kazao je kako “nitko nema pravo zahtijevati čuti samo one dijelove Božje riječi s kojima se slažu ili primiti sakramente sukladno vlastitim preferencijama ili razumijevanju”, ali i dodao kako naravna pravednost i pastoralno milosrđe “sugeriraju da bi svećenik trebao poštivati želju obitelji za povjerljivost što se tiče pojedinih činjenica pokojnikova života i načina smrti”.

“U slučajevima samoubojstva, predoziranja, ovisnosti, što se manje govori to je bolje – čak i ako obitelj ne zahtijeva izričito povjerljivost”, rekao je Dempsey.

Vlč. Pius Pietrzyk iz Menlo Parka u Kaliforniji smatra da ako nije općepoznato kako je pojedinac počinio samoubojstvo, i ako obitelj ne želi o tome govoriti u javnosti, da bi to svećenik trebao poštivati, no ako to jest općepoznato, da tada svećenik ima moralnu odgovornost progovoriti o zlu samoubojstva.

“Dakle, to ovisi o tome koliko je stvar bila javno poznata”, smatra vlč Pietrzyk.

Komentirajući cijeli slučaj prošle godine vlč. LaCuesta je rekao: “Kao i na svakom pogrebu, moja je nakana bila služiti obitelji u njihovoj boli, ali nisam im uspio pružiti utjehu koju su tako očajnički trebali. Umjesto toga, povećao sam njihovu bol. Duboko žalim zbog toga, i ispričavam se.”

Ivo Džeba | Bitno.net