Ovu nedjelju, usred Sinode o obitelji, papa Franjo proglasit će svetim blažene Louisa i Zelie Martin, roditelje svete Terezije iz Lisieuxa, što će biti prvi put u povijesti da je neki bračni par kanoniziran istodobno, a neki od komentatora opisali su ovaj obred kao ‘najvažnije događanje Sinode’.

Blaženi Louis i Marie Zélie Guerin Martin vjenčali su se 1858. a imali su devetoro djece. Četvoro njih umrlo je rano, a svih pet sestara koje su preživjele postale su redovnice. Zelie je umrla 1877., a njezin suprug 1894. Proglašeni su blaženima 2008., a papa Benedikt XVI. tada je istaknuo njihov život kao primjer važnosti uloge roditelja u prenašanju vjere na svoju djecu. Blaženici su prije braka razmišljali o svećeničkom, odnosno redovničkom pozivu, ali su ipak odustali i vjenčali se. Živjeli su život intenzivne molitve i milosrđa prema siromašnima i starima, a to su prenijeli i na svoju djecu.

Francis Phillips s The Catholic Heralda i o. Mark Pillon s The Catholic Thinga već su opisali njihovu kanonizaciju kao najvažniji događaj na Sinodi.

“Ono što me dojmilo u njihovom braku jest neograničeno povjerenje u Boga – bez obzira na to što bi se dogodilo… Čini se kako su na svakom koraku slušali Duha Svetog”, napisao je Philips.

Opisao je kao je Zelie bila sigurna da će postati redovnica, ali je u molitvi osjetila da to nije poziv za nju. Nakon toga se molila Bogu da joj podari puno djece i da svi uđu u posvećeni život. Ta molitva je bila uslišana.

Čudo koje je bilo potrebno za proglašenje svetim blaženog para povezano je sa slučajem jedne djevojčice iz Španjolske koja je rođena prerano i imala je čitav niz zdravstvenih komplikacija koje su joj ugrožavale život. Njezini roditelji molili su za zagovor blaženih Martina, a danas je djevojčica, kojoj su liječnici davali skoro nikakve šanse – potpuno zdrava.

O. Pillon napisao je kako je njihov brak, među ostalim, i uzor bračne čistoće što je, po njemu, glavna poruka njihove kanonizacije u vremenu kada i katolici sve više relativiziraju svoj odnos prema kontracepciji.

“Činjenica kako je jedan brak proizveo već tri sveca i toliko poziva za život u djevičanskoj čistoći, sigurno je povezana njihovom herojskom krepošću koju su živjeli”, napisao je, dodajući kako se nada da će Sinoda u svom konačnom dokumentu spomenuti štetnost kontracepcije, što je tema o kojoj se jako malo raspravlja na Sinodi (jedan od onih koji je spomenuo njezino štetno djelovanje jest nadbiskup varšavsko – praški Henryk Hoser).

Relikvije Louisa i Zelie Martin, kao i relikvije njihove kćeri, sv. Terezije iz Lisieuxa, izložene su tijekom trajanja Sinode u bazilici sv. Petra.

Osim njih i sv. Terezije, obitelj Martin bi mogla uskoro imati još jednog člana koji će biti uzdignut na čast oltara. Postupak proglašenja svetom Leonie Martin, starije sestra sv. Male Terezije uskoro će biti otvoren u Vatikanu o čemu smo pisali OVDJE.

U nedjelju će biti kanonizirani i blaženi don Vincenzo Grossi, utemeljitelj družbe Kćeri oratorija, te španjolska redovnica Maria od Bezgrješnog začeća, poglavarica Sestara Družbe Križa.

St_Therese_of_Lisieux_and_her_sister_Leonia_Guerin__CNA_Public_Domain_Photos

Sveta Terezija i njezina sestra Leonie. Foto: CNS

G. An.| Bitno.net