Apostolski nuncij u Njemačkoj, nadbiskup Nikola Eterović, obratio se tamošnjoj biskupskoj konferenciji uspoređujući pismo pape Franje upućeno njemačkim katolicima u lipnju ove godine s povijesnom enciklikom pape Pija XI napisanom u vrijeme vladavine nacizma.

U pisanom obraćanju kojim je otvoreno zasjedanje Njemačke biskupske konferencije, Eterović je ponovio papin poziv biskupima da se na svom sinodalnom putu usmjere na evangelizaciju i zadrže jedinstvo s univerzalnom Crkvom.

“Pismo Svetoga Oca zaslužuje posebnu pozornost”, naglasio je Eterović, jer je to “prvi puta od enciklike Mit brennender sorge (S gorućom brigom), pape Pija XI, da je papa uputio posebno pismo članovima Katoličke Crkve u Njemačkoj.”

Apostolski nuncij je istaknuo da dok je enciklika Pija XI osudila nedopustive intervencije nacional-socijalističkog režima u Crkvene stvari, “sadašnje pismo govori o unutarcrkvenim pitanjima”.

“Kao predstavnik Svetog Oca u Njemačkoj, zadovoljan sam što će sadržaj papinog pisma biti predmet proučavanja tijekom skupštine. Ne sumnjam da će papino pismo imati pozitivan utjecaj na takozvani sinodalni put”, napisao je Eterović te naglasio kako je “jedinstvo između univerzalne Crkve i pojedinačnih Crkava ključno za učinkovitost evangelizacije”.

“Baš kao što pojedinačne Crkve žive i cvjetaju u univerzalnoj Crkvi i iz nje, tako bi one oslabile, propale i umrle ako bi se od nje odvojile. Odatle proizlazi potreba za održanjem jedinstva s čitavim Tijelom Crkve uvijek živim i učinkovitim”.

Eterović je zaključio svoje pismo citirajući protestantskog teologa Dietricha Bonhoeffera, ubijenog od strane nacista, navodeći kako “jeftina milost” ne može biti temelj obnove, te da je ona “smrtni neprijatelj Crkve”. Umjesto toga, pozvao je biskupe da teže prema “skupoj milosti” do koje se dolazi kroz rad na evangelizaciji na što je ih je i sam papa pozvao.

Ivo Džeba | Bitno.net