Iako je svjestan da bi pobačaj bio “značajno uplitanje” u ženinu tjelesnu autonomiju, sudac je ustvrdio kako je tako najbolje za ženu

Foto: Shutterstock

Nekoliko mjeseci nakon što je britanski sud donio odluku (koju je Žalbeni sud kasnije poništio) da osoba s intelektualnim poteškoćama mora pobaciti dijete, u Engleskoj se dogodio novi sličan slučaj.

Prema presudi suda u Londonu, nad ženom koja je u 12. tjednu trudnoće bit će izvršen pobačaj jer je utvrđeno da je to “u njezinim najboljim interesima”.

Sudska presuda koja je objavljena prošlog petka, došla je nakon što je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) podnijela molbu da joj se dopusti da izvrši pobačaj, budući da su procijenili da bi nastavak trudnoće bio štetan za ženu.

Pravna predstavnica NHS-a na sudu je izjavila kako ženini liječnici i udomiteljski skrbnici odobravaju prekid trudnoće, kao i 30 medicinskih stručnjaka, uključujući liječnike i socijalne radnike koje se konzultiralo u ovom slučaju.

U svojoj je presudi sudac David Basil Williams naveo kako bi pobačaj bio “značajno uplitanje” u ženinu tjelesnu autonomiju, ali se složio kako je to u ženinim najboljim interesima, budući da bi, prema njegovu stavu, trudnoća mogla narušiti njezino mentalno i tjelesno zdravlje.

Uz to, odobrio je i medicinskom osoblju da smiju obuzdati ženu i primijeniti na njoj opću anesteziju ako se bude protivila postupku.

Iako je ovaj slučaj vrlo sličan ranije spomenutom slučaju iz lipnja koji je izazvao mnogo međunarodne pažnje, te na koncu završio ukidanjem prvotne presude, u ovom slučaju se ne očekuje žalba na presudu, budući da se skrbnici slažu s izvršenjem pobačaja, dok su u prijašnjem slučaju majka i socijalni radnici bili protiv.

Policija je također pokrenula istragu, jer se sumnja kako je do trudnoće došlo silovanjem.

Ivo Džeba | Bitno.net