Novi sirijsko-katolički nadbiskup Homsa u Siriji, bivši zatočenik tzv. „Islamske države“ 54-godišnji Jacques Mourad, zaređen je za biskupa u petak 3. ožujka u katedrali u Homsu, izvijestio je Kathpress.

Mourada su 2015. pripadnici  tzv. „Islamske države“ odveli iz samostana Mar Elian i mjesecima ga držali kao taoca. Pritom su razrušili samostan koji je osnovan u 5. stoljeću i bio hodočasničko mjesto. Papa Franjo zauzeo se za oslobađanje Mourada, koji je kasnije napisao knjigu o svome sužanjstvu. Papa je početkom ove godine potvrdio odluku sinode Antiohijske patrijarhijske crkve kojom je Mourad imenovan biskupom.

Na misnom slavlju tijekom kojega je Mourad zaređen za biskupa, koje je predvodio sirijsko-katolički patrijarh Ignace Youssif III. Younan, sudjelovali su i apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari, grkokatolički melkitski patrijarh Yoseph Absi, sirijsko-pravoslavni patrijarh Mar Ignatios Aphrem II. i još nekolicina biskupa, prenio je Kathpress izvješće agencije Fides.

U izvješću se također spominje kako je nazočnost brojnih vjernika iz Libanona, Iraka, Francuske, Njemačke, Italije i svih dijelova Sirije potvrdila snažnu povezanost s novim nadbiskupom. Govornici na svečanosti ređenja isticali su „posebnu poniznost i samoprijegor“ nadbiskupa Mourada.

Uz još otvorene ratne rane, ljudi u Siriji pate i od svježih boli izazvanih nedavnim potresom, podsjetio je biskup Flavien Rami Al-Kabalan, predstavnik Antiohijske sirijske patrijarhije pri Svetoj Stolici. „Naša je nada u Gospodinu, koji živi i liječi naše rane, briše naše suze i tješi naša srca“, poručio je biskup Al-Kabalan.

Jacques Mourad, rođen u Alepu, pripada sirijskoj samostanskoj zajednici Deir Mar Musa el-Habashi (Samostan svetog Mojsija Abesinaca), koja je nastanjena oko 80 kilometara sjeverno od Damaska. Samostan je 80-ih godina 20. stoljeća izgradio talijanski svećenik Paolo Dall’Oglio, koji je nestao u ljeto 2013. na istoku Sirije dok je pokušavao osloboditi taoce iz ruku IS-a i od tada mu se gubi svaki trag.

Redovnička zajednica Mar Musa obnovila je i samostan Mar Elian (Sveti Ilija) u Karjatainu kod Homsa, pri čemu velike zasluge upravo ima novi nadbiskup. Nakon što je IS razrušio samostan, Mourad ga je obnovio, pri čemu su u obnovi pomagali i muslimani, prenosi Kathpress.