Nakon što je papa Franjo imenovao dosadašnjeg nadbiskupa Łódźa Mareka Jędraszewskog za novog metropolitu Krakova, poljski lijevo-liberalni mediji ne prestaju se “iščuđavati” nad vatikanskom odlukom o imenovanju prelata kojeg opisuju kao “konzervativnog” i “neprijateljski raspoloženog prema LGBT populaciji i genderu”, dok katolički krugovi pozdravljaju tu odluku kao “jako dobru vijest za Crkvu u Poljskoj”.

Vijest o imenovanju Jędraszewskog na možda i najvažniju poljsku biskupsku stolicu, na kojoj će zamijeniti kardinala Stanisława Dziwisza, nekadašnjeg osobnog tajnika sv. Ivana Pavla II., doista je odjeknula kao iznenađenje u poljskoj javnosti.

Novi metropolit krakovski po obrazovanju je filozof  (baš kao i njegov prethodnik na toj stolici Karol Wojtyła), četiri godine bio je u službi kao nadbiskup Łódźa, a prije toga je 15 godina služio kao pomoćni biskup Poznana. Upućeni ga opisuju kao vrsnog filozofa koji se kao mislilac bavio djelom sv. Thomasa Morea, francuskog egzistencijalista i obraćenika na katoličanstvo Gabriela Marcela, ali i ateističkog filozofa i književnika Jean-Paulea Sartrea te židovskog filozofa Emmanuela Levinasa. Dok je bio profesor filozofije na sveučilištu u Poznanu njegova su predavanja bila jako popularna među studentima.

S druge strane novog nadbiskupa krakovskog opisuju kao vrsnog pastoralnog djelatnika, koji je u mladosti bio studentski kapelan, a kasnije je kao biskup posvećivao veliku pažnju evangelizaciji. “Dijalog u katedrali” bila je njegova inicijativa u Łódźu u kojoj su se vjernici, a ponekad i ateisti, okupljali u njegovoj tadašnjoj prvostolnici i postavljali nadbiskupu pitanja na koja bi on odgovarao.

Njegovo imenovanje poljski katolički publicist Grzegorz Gorny opisao je frazom “pravi čovjek na pravom mjestu”, dok drugi katolički publicisti govore o izvrsnoj vijesti za krakovsku nadbiskupiju i Crkvu u cjelini.

Ono, pak, što “bode oči” lijevim medijima jesu jasno izražena stajališta Mareka Jędraszewskog o pitanjima poput abortusa, rodne ideologije i istospolnih zajednica, ali i njegovo izraženo domoljublje i kritika postkomunističkih struktura u Poljskoj.

Jędraszewski je tako nedavni “Crni marš” feministkinja protiv zabrane abortusa u Poljskoj opisao kao “crno evanđelje”, o borbi za život nerođenih rekao je kako je “mjera naše ljudskosti boriti se za život onih najslabijih i nevinih”, o gender ideologiji poručio je “kako je treba upoznati jer je opasna i udara u obitelj koja je temeljem naše civilizacije”, a o političkoj situaciji u Poljskoj svojedobno je izjavio kako “nekadašnje vođe komunističkog režima u suradnji s novim saveznicima žele nametnuti sustav kojem su jedine vrijednosti materijalna korist i ugoda”.

Riječ je, dakle, o jasnoj retorici koju lijevo-liberalni establišment predvidljivo predstavlja kao “ekstremističku”. Pojedini mediji poput Gazete Wyborcze čak pišu komentare u kojima izražavaju razočaranje papom Franjom jer je odabrao takvog kandidata, a ne nekog “liberalnijeg” te postavljaju sebi pitanje jesu li “pogrešno doživjeli papu Franju”.

S druge strane, pak, katolički komentator Tomasz Terlikowski napisao je kako odabir Jędraszewskog jasno pokazuje kakvu Crkvu papa Franjo u Poljskoj želi:

“Želi Crkvu koja je jasna i angažirana. Također u političkom, ali i intelektualnom smislu – ali, u klasičnom duhu. I to me raduje”, napisao je publicist koji je u nekim svojim tekstovima znao biti i kritičan prema nekim potezima Svete Stolice.

Goran Andrijanić | Bitno.net