U sklopu istrage o seksualnim zločinima nad maloljetnicima, koje su navodno počinili članovi Katoličke Crkve, u nekoliko crkvenih prostora u Čileu provedene su racije. Istražitelji su obavili pretres prostorija nadbiskupije Concepción i biskupija Valparaíso, Chillán i Osorno. Lokalni tužitelj Emiliano Arias je prošloga četvrtka, 13. rujna, naložio 13 racija, donosi Catholic News Agency.

Naime, u Concepciónu se trenutno vodi istraga protiv oca Reinalda Mendeza, koji je optužen za silovanje, a u Valparaísu protiv umirovljenog biskupa Gonzala Duartea, koji je osumnjičen za prikrivanje zlostavljanje. U Chillánu su se pojavile određene optužbe na račun biskupa Carlosa Pellegrina, ali još uvijek nije poznato o kojem se konkretnom zločinu radi.

U biskupiji Osorno pokrenuta je istraga protiv umirovljenog biskupa Juana Barrosa zbog prikrivanja seksualnih zločina svećenika Fernanda Karadime, kojega je Kongregacija za nauk vjere još 2011. godine proglasila krivim te sankcionirala. Papa Franjo je u lipnju ove godine prihvatio ostavke biskupa Barrosa i Duartea.

Nadbiskupija Valparaiso je nakon racija objavila priopćenje u kojem stoji kako su tom prilikom uzete izjave promotora pravde, jednog vikara, kancelara i nadbiskupskog notara. „Tužitelju smo dokazali kako smo već predali sve kopije dosjea i traženih informacija. U svakom slučaju, dali smo im na raspolaganje i naše izvorne datoteke“, piše u priopćenju.

Prvi pretres crkvenih prostorija u sklopu istraga o seksualnim zlostavljanjima bio je sredinom lipnja kada je tijekom nenajavljene akcije policija zaplijenila dokumente i dosjee vezane uz crkvenu istragu na području grada Santiaga.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net