CRNA STATISTIKA

Nova tragedija: U Meksiku ubijen još jedan svećenik

Još jedna tragična vijest iz Meksika…

P. Juan Miguel Contreras García | Foto: Nadbiskupija Guadalajara

33-godišnji svećenik vlč. Juan Miguel Contreras García ubijen je jučer na kraju misnog slavlja u župi sv. Pija Pietrelcine u Tlajomulcu u državi Jalisco, prenosi portal Vatican News. Lokalni izvori izvješćuju kako je ubojstvu prethodio upad komandosa u crkvu. Neki župljani također su otkrili da je svećenik zamjenjivao drugog svećenika koji je primao prijetnje smrću.

Meksička biskupska konferencija izrazila je, u priopćenju objavljenom povodom ubojstva, zaprepaštenost i tugu. „Upućujemo hitni apel – kaže se u dokumentu – za izgrađivanje kulture mira i pomirenja”. „Ti događaji, koji su za svaku osudu, sve nas pozivaju na mnogo dublje i iskreno obraćenje”. Biskupi traže od mjerodavnih vlasti da rasvijetle ovo ubojstvo i počinitelje privedu pravdi, a od počinitelja toga nasilja traže ne samo da polože oružje, nego i odbace „mržnju, ogorčenje, osvetu i sve destruktivne osjećaje”.

U državi Jalisco, razdiranoj ratom među narko-kartelima koji pogađa također druga područja zemlje, vode se sukobi između kartelâ Sinaloa i Jalisco Nueva Generación. U Meksiku svećenici, novinari i aktivisti za ljudska prava sve češće postaju žrtve napada kriminalnih skupina. Prošle je srijede nedaleko od glavnoga grada Meksika Ciudad de Méxica ubijen još jedan svećenik: otac Rubén Alcántara Díaz iz biskupije Izcalli. Centar Católico Multimedial izvijestio je da su u Meksiku tijekom šestogodišnjeg predsjedništva Enriquea Peñe Nieta ubijena 23 svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Vatican News prenio je i dirljivo svjedočanstvo vlč. Juana Miguela Contrerasa Garcíje o svom pozivu koje je dao kao đakon u sjemeništu u Guadalajari. „Gospodin – rekao je – svrnuo je na mene svoj milosrdni pogled i izabrao me. Za mene svećeništvo znači ispuniti svijet svjetlom”.

Podsjetimo, u posljednjih šest godina u Meskiku je ubijeno dvadeset i troje svećenika. U rujnu 2016., u razmaku od samo tri dana, oteta su i ubijena tri meksička svećenika. U svibnju prošle godine jedan je meksički svećenik izboden za vrijeme služenja svete mise u katedrali u Mexico Cityju, dok su u veljači ove godine ubijena dva katolička svećenika.

Molimo za sve naše svećenike, redovnike i redovnice koji djeluju u nemogućim ili opasnim uvjetima, kako bi ljudima naviještali Isusa Krista i njegovu Radosnu vijest:

Božanski Spasitelju, Isuse Kriste, koji si cijelo djelo svog otkupljenja, blagostanje i spasenje svijeta povjerio svećenicima kao svojim predstavnicima, prikazujem ti kroz ruke tvoje presvete Majke i za posvećenje tvojih svećenika i kandidata za svećenički poziv, ovaj cijeli današnji dan sa svim njegovim molitvama, djelima, radostima, žrtvama i tugama. Podaj nam istinski pobožne svećenike koji raspaljeni vatrom tvoje božanske ljubavi ne traže ništa drugo nego tvoju još veću slavu i spasenje naših duša. A ti, Marijo, dobra Majko svećenika, zaštiti sve svećenike u opasnostima njihova svetog poziva i milom Majčinskom rukom vrati k Dobrom Pastiru sve svećenike koji iznevjere svoje uzvišeno zvanje i odlutaju. Amen.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 21. travnja 2018.

Možda vam se svidi