Norveško ministarstvo zdravstva pozvalo je trudnice iz inozemstva koje nose blizance da dođu u njihovu državu i abortiraju jedno od djece, čak i ako je potpuno zdravo.

Tako je zapravo trudnicama iz susjedne Švedske i Danske omogućena “selektivna redukcija”, abortus u kojem se ubija jedno ili više djece u višeplodnim trudnoćama, pri čemu jedno ostaje pošteđeno. Takav abortus je u tim državama zabranjen.

Ali ne u Norveškoj.

Tamo je, naime, ministarstvo pravosuđa u veljači odlučilo da majke koje su trudne s više djece imaju pravo odabrati koje žele od njih ubiti te da se to tretira kao i svaki drugi abortus (u Norveškoj je abortus dopušten bez ograničenja do 12. tjedna, u slučaju bolesti djeteta do 21.). Sada je, pak, ministarstvo zdravstva odlučilo da i žene iz drugih država mogu iskoristiti to “pravo”. Prema norveškim medijima, u tamošnje bolnice već su se javile trudnice koje su zainteresirane za to.

Sada su se povodom ove odluke oglasili i norveški liječnici koji sa šokantnom metodom “selektivne redukcije” nemaju etičkih problema, nego onih striktno medicinskih. Mediji prenose izjavu doktorice Birgitte Heiberg Kahrs iz Osla koja upozorava kako je takav abortus riskantan po zdravlje majke, kao i drugog djeteta koje nije abortirano. Takav zahvat može dovesti do posljedica koje kasnije izazovu spontani pobačaj.

“Naš je prijedlog bio da takav abortus bude dopušten samo u slučajevima malformacije jednog od fetusa i to do 12. tjedna kako bi se smanjio rizik”, rekla je doktorica.

“Selektivna redukcija” metoda je oko koje se vode prijepori čak i u zemljama gdje je ubijanje nerođene djece postalo uobičajenom praksom. Portal LifeSiteNews nedavno je izvijestio o slučaju Kanađanke koja je tužila jednu bolnicu u Ontariju koja joj je odbila abortirati potpuno zdravo dijete (a nosila je blizance). Sud je presudio kako je bolnica imala na to pravo.

Kanađanka je zatrudnjela metodom medicinski potpomognute oplodnje, a kada je shvatila kako je trudna s blizancima, odlučila je abortirati jedno od njih. Upravo su to najčešći slučajevi kada žena traži “selektivnu redukciju”, ali nekada iza takvih tragičnih odluka stoje i opravdanja “socijalnim” razlozima.

Goran Andrijanić | Bitno.net