Njemački kardinal Rainer Maria Woelki priopćenjem se zahvalio papi Franji što je u pismu objavljenom prošle subote „odvažno“ pozvao katolike u Njemačkoj da budu misionarska crkva.

“Osvježavajuće je kako jasno i hrabro Sveti Otac u svoje riječi stavlja izraze koji se u ovoj zemlji izgvaraju samo s oklijevanjem i određenom plašljivošću, zbog čega smo ih gotovo izgubili: pokajanje, obraćenje, poslanje”, napisao je Woelki.

Podsjetimo, papa Franjo uputio je 30 stranica dugačko pismo njemačkim katolicima u kojem ih je pozvao da se usredotoče na evangelizaciju, suočeni „erozijom“ i „opadanjem vjere“ u toj zemlji.

Prema nedavno objavljenom istraživanju sveučilišta Freiburgu, broj katolika u Njemačkoj mogao bi do 2060. godine biti prepolovljen.

Papa je naglasio kako proces promjena koji je nužan „stavlja zahtjeve koji proizlaze iz našeg kršćanstva i iz same dinamike crkvene evangelizacije.“ „Takav proces zahtjeva pastoralno obraćenje“, napisao je papa.

Osvrćući se na Franjine riječi kardinal Woelki je istaknuo kako “činjenica da papa Franjo govori o ‘eroziji i propadanju vjere’ u Njemačkoj pokazuje da ne ušminkava ništa i da nas ohrabruje da ne zatvaramo oči pred stvarnošću.”

Ovo je “prije svega kriza vjere”, napisao je njemački kardinal, koji je svoje obraćanje završio u optimističnom tonu pozvavši vjernike da se zaraze „’vedrom nadom’ koju nam je papa Franjo izrazio ovim pismom.“

„To je vedrina svih koji su u potpunosti predani Kristu”, rekao je Woelki. “Prihvatimo riječi Svetog Oca, uzmimo ih zaozbiljno! Pronosim Radosnu vijest današnjem svijetu!“, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net