UPOZORAVAJUĆE, ALI I OČEKIVANE BROJKE

Prema najnovijem istraživanju, broj pripadnika Crkve u Njemačkoj do 2060. mogao bi biti prepolovljen

“Mi, njemački biskupi, pod hitno trebamo razmisliti što učiniti s pitanjem crkvenih poreza – mislim da nedostaje rasprave o tome.”

foto: Wikipedia

Broj Nijemaca koji plaćaju crkveni porez za Katoličku Crkvu ili najveću protestantsku zajednicu u zemlji bit će prepolovljen do 2060., predviđaju istraživači sa sveučilišta u Freiburgu.

Očekivani pad predviđen je zbog smanjenja broja krštenja u zemlji, smanjenja broja Nijemaca koji žive aktivnim vjerskim životom, te zbog smanjenja ukupnog broja stanovništva za koji se očekuje da će do 2060. iznositi 21 posto.

Sveukupno, predviđanja kažu da će se broj Nijemaca koji plaćaju crkveni porez smanjiti za 49 posto, a takav pad u članstvu doveo bi do velikog manjka u budžetu Katoličke Crkve u Njemačkoj koja je 2017. godine prikupila 6 milijardi eura od crkvenih poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački porezni obveznici mogu prestati plaćati crkveni porez tako da jednostavno obavijeste vlasti da su napustili vjersku zajednicu u koju su bili učlanjeni, što u formalnom smislu znači da su ekskomunicirani. Pojava je to koju je u svojoj knjizi-intervjuu „Posljednji razgovori“ kritizirao i papa emeritus Benedikt XVI.:

„Imam velike sumnje je li crkveni porezni sustav ispravan ovakav kakav jest. Ne mislim pri tome na pitanje bismo li uopće trebali imati porezni sustav, nego na automatsku ekskomunikaciju onih koji ga ne plaćaju, što je, po mome mišljenju, neprihvatljivo“, rekao je Benedikt XVI.

Ekonomist Bernd Raffelhüschen koji je vodio istraživanje, rekao je da još uvijek postoji prostor za uvođenje promjena, te da navedena predviđanja, u financijskom smislu, ne moraju značiti katastrofu za kršćanske zajednice u Njemačkoj.

Raffelhüschen je izjavio da trenutna situacija predstavlja “generacijski izazov”, budući da će naredna dva desetljeća Katolička Crkva i protestantske zajednice imati dovoljno “resursa za prilagodbu”.

Stanje je komentirao i biskup Eichstättera, Gregory Maria Hanke, koji je pozvao njemačke biskupe da rasprave o ovoj temi.

“Mi, njemački biskupi, pod hitno trebamo razmisliti što učiniti s pitanjem crkvenih poreza – mislim da nedostaje rasprave o tome zato što Katolička Crkva, baš kao i protestantske, doživljava veliki broj odlazaka svake godine”, rekao je Henke koji je predložio da je bolji način za budućnost Crkve oslanjanje na dobrovoljne priloge.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 7. svibnja 2019.

Možda vam se svidi