Nadbiskup Georg Gänswein, osobni tajnik Benedikta XVI., oglasio se o optužbama da je njegov nadređeni kao nadbiskup Münchena i Freisinga propustio djelovati u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

“Kao što je u nekoliko navrata ponovio i tijekom svog pontifikata, Papa emeritus šokiran je i posramljen kleričkim zlostavljanjem maloljetnika te izražava svoju osobnu blizinu i molitvu svim žrtvama od kojih je neke upoznao tijekom svojih apostolskih putovanja.”

“Benedikt XVI. do danas poslijepodne nije imao pristup izvještaju odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl koji ima više od 1 000 stranica te će u idućim danima pažljivo ispitati tekst”, poručio je Gänswein novinarima.

Podsjećamo, u izvještaju koji je naručila nadbiskupija München i Freising, identificirano je najmanje 497 žrtava zlostavljanja u razdoblju od 1945. do 2019. Također je identificirano i 235 navodnih počinitelja zlodjela, od kojih su 173 svećenici.

Članovi odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl istaknuli su na konferenciji za medije kako Benedikta XVI., koji je nadbiskupijom upravljao od 1977. do 1982., povezuju s četiri slučaja zlostavljanja.

Dva slučaja odnose se na svećenike koji su zlodjela počinili dok je Joseph Ratzinger vršio službu nadbiskupa. Spomenute svećenike osudili su svjetovni sudovi, ali su i dalje nastavili vršiti svoje pastoralne dužnosti te nisu kanonski sankcionirani, istaknuli su odvjetnici.

Treći slučaj uključivao je svećenika koji je za zlostavljanje osuđen u inozemstvu, a djelovao je u nadbiskupiji München i Freising premda je, navodno, Ratzinger znao njegovu prošlost.

Posljednji slučaj tiče se oca Petera Hullermanna koji je optužen da je od 1973. do 1996. zlostavljao 23 dječaka između 8 i 16 godina. Hullermann je 1980. prebačen iz biskupije Essen, gdje je godinu ranije optužen za seksualno napastovanje maloljetnika, u München gdje je prolazio kroz terapiju. Kasnije mu je dopušteno djelovanje u župi, za što je 2010. punu odgovornost preuzeo Mons. Gerhard Gruber, generalni vikar Münchenske nadbiskupije s početka 80-ih, istaknuvši kako Ratzinger za tu odluku nije znao.

Papa emeritus je inače surađivao s novom istragom te je poslao odgovor na 82 stranice, odlučno odbacivši bilo kakvu upletenost u zataškavanje zločina.

Iz Vatikana su pak poručili kako će detaljno proučiti dokument kad bude objavljen.

“Sveta Stolica smatra da dokumentu, s čijim sadržajem trenutno nije upoznata, treba dati dužnu pozornost. U idućim danima, nakon njegova objavljivanja, upoznat će se sa sadržajem dokumenta i ispitati sve pojedinosti.”

“Izražavajući još jednom osjećaj srama i kajanja zbog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili svećenici, Sveta Stolica iskazuje svoju blizinu svim žrtvama te potvrđuje put kojim je krenula kako bi zaštitila najmanje, jamčeći im sigurno okruženje.”

Dodajmo za kraj kako se u izvješću optužuje i sadašnjeg nadbiskupa Münchena i Freisinga kardinala Reinharda Marxa i to za loše postupanje u dva slučaja kleričkog zlostavljanja.

Bivši predsjednik Njemačke biskupske konferencije poručio je kako je “šokiran i posramljen” nalazima njemačkih istražitelja.