POČETAK 'SINODALNOG PUTA'

Njemački biskupi najavili novo procjenjivanje crkvenog nauka o homoseksualnosti i spolnom moralu

“Čovjekova seksualna sklonost očituje se u pubertetu i poprima heteroseksualnu ili homoseksualnu orijentaciju. Obje pripadaju normalnim oblicima seksualne predispozicije, koja ne može biti, niti bi trebala biti, promijenjena pomoću određene socijalizacije”, ustvrdili su njemački biskupi

Foto: screenshot

Njemačka biskupska konferencija opredijelila se za “novo procjenjivanje” univerzalnog crkvenog nauka o homoseksualnosti, ljudske seksualnosti općenito, te sakramenata svećeničkog reda i ženidbe, prenosi CNA.

Njihova odluka donesena je na početku kontroverznog dvogodišnjeg “Sinodalnog puta”, o kojem smo više puta pisali.

Nakon prošlotjednih konzultacija održanih u Berlinu, predsjednik Vijeća za brak i obitelj Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Heiner Koch, obznanio je da su se biskupi složili kako je homoseksualnost “normalan oblik” ljudskog spolnog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čovjekova seksualna sklonost očituje se u pubertetu i poprima heteroseksualnu ili homoseksualnu orijentaciju”, rekao je berlinski nadbiskup u izjavi koju je objavila biskupska konferencija.

“Obje pripadaju normalnim oblicima seksualne predispozicije, koja ne može biti, niti bi trebala biti, promijenjena pomoću određene socijalizacije.”

Kada je riječ o pitanju znači li to da zabrana homoseksualnih praksi još uvijek vrijedi, biskupi su zaključili kako je to još uvijek “vruća tema”, baš kao i “pitanje dopuštenosti uporabe umjetnih kontraceptiva u braku ili od strane nevjenčanih parova”.

Na konzultacijama održanim u Berlinu, uz nadbiskupa Berlina Kocha sudjelovali su: biskup Osnabrücka Franz-Josef Bode, biskup Görlitza Wolfgang Ipolt, biskup Mainza Peter Kohlgraf te još nekoliko pomoćnih biskupa.

Prema pisanju CNA-a, Koch je istaknuo kako “sinodalni put” treba krenuti iz “nepristrane” pozicije po pitanju crkvenog nauka i bez fiksnih stajališta, te s otvorenošću za uzimanjem u obzir “posljednjih znanstvenih dostignuća”.

Iz CNA-a su izvijestili i kako je istovremeno s održanim konzultacijama nekoliko biskupijskih i drugih katoličkih udruga koje se financiraju iz crkvenog poreza iznijelo javne zahtjeve za promjenom crkvenog nauka po različitim pitanjima, od blagoslivljanja homoseksualnih zajednica, do zaređivanja žena, pa čak i odobrenja pobačaja kada se par složi oko njega.

Podsjetimo, papa Franjo je vezano za sinodalni put u lipnju ove godine pisao njemačkim biskupima, upozorivši ih da evangelizacija nije „retuširanje“ kojim bi se Crkvu prilagodilo duhu vremena, gubeći time njenu originalnost i proročku misiju.

“Potreban je oprez kako se ne bi upalo u zamke poput uvjerenja da se najbolji odgovor nalazi u reorganizaciji s ciljem uređivanja i olakšavanja crkvenoga života, prilagođavajući ga suvremenom načinu razmišljanja ili logici neke skupine“, napisao je Papa.

Unatoč velikim financijskim sredstvima kojima raspolaže, Crkva u Njemačkoj nalazi se pred značajnim opadanjem broja i angažmana vjernika. Podaci pokazuju da je od 2000. do 2018. godine broj vjernika koji pohađaju misu opao za 40 posto, a negativni trend slijedi i opadanje broja duhovnih zvanja te broj zatvorenih crkava.

Ivo Džeba | Bitno.net

Objavljeno: 13. prosinca 2019.
  1. Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi