Njemačka biskupska konferencija opredijelila se za “novo procjenjivanje” univerzalnog crkvenog nauka o homoseksualnosti, ljudske seksualnosti općenito, te sakramenata svećeničkog reda i ženidbe, prenosi CNA.

Njihova odluka donesena je na početku kontroverznog dvogodišnjeg “Sinodalnog puta”, o kojem smo više puta pisali.

Nakon prošlotjednih konzultacija održanih u Berlinu, predsjednik Vijeća za brak i obitelj Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Heiner Koch, obznanio je da su se biskupi složili kako je homoseksualnost “normalan oblik” ljudskog spolnog identiteta.

“Čovjekova seksualna sklonost očituje se u pubertetu i poprima heteroseksualnu ili homoseksualnu orijentaciju”, rekao je berlinski nadbiskup u izjavi koju je objavila biskupska konferencija.

“Obje pripadaju normalnim oblicima seksualne predispozicije, koja ne može biti, niti bi trebala biti, promijenjena pomoću određene socijalizacije.”

Kada je riječ o pitanju znači li to da zabrana homoseksualnih praksi još uvijek vrijedi, biskupi su zaključili kako je to još uvijek “vruća tema”, baš kao i “pitanje dopuštenosti uporabe umjetnih kontraceptiva u braku ili od strane nevjenčanih parova”.

Na konzultacijama održanim u Berlinu, uz nadbiskupa Berlina Kocha sudjelovali su: biskup Osnabrücka Franz-Josef Bode, biskup Görlitza Wolfgang Ipolt, biskup Mainza Peter Kohlgraf te još nekoliko pomoćnih biskupa.

Prema pisanju CNA-a, Koch je istaknuo kako “sinodalni put” treba krenuti iz “nepristrane” pozicije po pitanju crkvenog nauka i bez fiksnih stajališta, te s otvorenošću za uzimanjem u obzir “posljednjih znanstvenih dostignuća”.

Iz CNA-a su izvijestili i kako je istovremeno s održanim konzultacijama nekoliko biskupijskih i drugih katoličkih udruga koje se financiraju iz crkvenog poreza iznijelo javne zahtjeve za promjenom crkvenog nauka po različitim pitanjima, od blagoslivljanja homoseksualnih zajednica, do zaređivanja žena, pa čak i odobrenja pobačaja kada se par složi oko njega.

Podsjetimo, papa Franjo je vezano za sinodalni put u lipnju ove godine pisao njemačkim biskupima, upozorivši ih da evangelizacija nije „retuširanje“ kojim bi se Crkvu prilagodilo duhu vremena, gubeći time njenu originalnost i proročku misiju.

“Potreban je oprez kako se ne bi upalo u zamke poput uvjerenja da se najbolji odgovor nalazi u reorganizaciji s ciljem uređivanja i olakšavanja crkvenoga života, prilagođavajući ga suvremenom načinu razmišljanja ili logici neke skupine“, napisao je Papa.

Unatoč velikim financijskim sredstvima kojima raspolaže, Crkva u Njemačkoj nalazi se pred značajnim opadanjem broja i angažmana vjernika. Podaci pokazuju da je od 2000. do 2018. godine broj vjernika koji pohađaju misu opao za 40 posto, a negativni trend slijedi i opadanje broja duhovnih zvanja te broj zatvorenih crkava.

Ivo Džeba | Bitno.net