Crkva

Katolička Crkva u Njemačkoj prošle je godine uprihodila rekordnih 6 milijardi eura od poreza, što ju uz oko 26 milijardi eura u nekretninama i dionicama čini vjerojatno najbogatijom crkvenom institucijom u Europi nakon Vatikana.

Prema modelu crkvenog poreza, koji kod nas zagovaraju uglavnom protivnici Vatikanskih ugovora, vjernici katolici Crkvi uplaćuju iznos od 8 do 9% dodatka na ukupni porez.

Ta joj sredstva omogućuju da bude drugi najveći poslodavac nakon države, vodeći brojne vrtiće, škole i oko jedne trećine bolnica, iako neke od tih ustanova dodatno ili u potpunosti financira i država.

Ipak, unatoč sjajnim ekonomskim pokazateljima, oni o broju vjernika nisu ni približno tako dobri. Od 2000. godine do danas, Katoličku Crkvu je napustilo 2,2 milijuna vjernika, što je nešto manje od 10% od ukupnog broja.

Iako su opadanju broja vjernika pridonijeli i različiti skandali povezani s pedofilijom i rasipnošću, u proteklih petnaest godina u samo dvije godine (2006. i 2007.) broj vjernika koji su napustili Crkvu nije bio veći od 100.000.

Ovakvo konstantno i snažno opadanje vjerojatno je u većoj mjeri uvjetovano time što oni koji prestanu plaćati porez bivaju ekskomunicirani. To je pojava koju je i u svojoj knjizi-intervjuu „Posljednji razgovori“ kritizirao i papa Benedikt XVI.:

„Imam velike sumnje je li crkveni porezni sustav ispravan ovakav kakav jest. Ne mislim pri tome na pitanje bismo li uopće trebali imati porezni sustav, nego na automatsku ekskomunikaciju onih koji ga ne plaćaju, što je, po mome mišljenju, neprihvatljivo.“

No ne opada samo broj vjernika, nego i postotak onih koji pohađaju svetu misu. Od 2000. taj se broj umanjio za oko 40%, tako da danas tek malo više 10% vjernika ide na nedjeljnu misu. Brojke, dakako, variraju po područjima, od 8% u biskupijama Aachen i Speyer, do pojedinih područja u Saksoniji i Bavarskoj koja su bliža brojci od 20%.

Iznad svega brine činjenica, koja je dijelom u temelju ovih problema, da prema posljednjoj analizi manje od 10% pastoralnih djelatnika ide na ispovijed barem jednom godišnje i, prema tome, ima ikakve veze sa sakramentalnim životom.

„U Njemačkoj smo ustanovili dobro plaćeni katolicizam, često sa zaposlenim katolicima, koji se zatim suprotstavljaju Crkvi sa sindikalnim mentalitetom. Za njih je Crkva samo poslodavac prema kojemu su kritični. Oni ne pristupaju stvarima iz dinamike vjere, nego samo iz ovakvih pozicija. To je, vjerujem, velika opasnost koja prijeti Crkvi u Njemačkoj: ima toliko mnogo plaćenih zaposlenika, i stoga višak neduhovne birokracije“, ustvrdio je Benedikt XVI. u svojoj posljednjoj knjizi izrazivši duboku zabrinutost nad takvim stanjem.

Ivo Džeba | Bitno.net