Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega naredio je zatvaranje vatikanskog veleposlanstva u Managui i nikaragvanskog veleposlanstva u Vatikanu, rekao je u nedjelju visoki vatikanski izvor, a prenosi Reuters.

Nikaragva je signalizirala da je potez, koji je uslijedio nekoliko dana nakon što je papa Franjo usporedio nikaragvansku vladu s diktaturom, “suspenzija” diplomatskih odnosa.

Vatikanski izvor rekao je da je, iako zatvaranje ne znači automatski potpuni prekid odnosa između Manague i Svete Stolice, riječ o ozbiljnom  koraku prema toj mogućnosti.

Franjo je u razgovoru za argentinski portal „Infobae“ komentirajući situaciju u Nikaragvi i zatvaranje biskupa Rolanda Alvareza koji je osuđen na 26 godina zatvora kazao:

„Imamo biskupa koji je zatvoren. On je vrlo ozbiljan i sposoban čovjek. Želio je dati svjedočanstvo i nije prihvatio progonstvo. To je nešto što nije u skladu s onim što mi živimo, to je kao da uvedete komunističku diktaturu iz 1917. ili Hitlerovu diktaturu iz 1935. ovdje. To su vrste grubih diktatura. Ili da upotrijebim lijepu argentinsku definiciju – guarangas (drzak).“

Odnos između Katoličke Crkve u Nikaragvi i tamošnje vlade ozbiljno je zategnut od gušenja protuvladinih prosvjeda 2018. godine, kada je Crkva djelovala kao posrednik između dvaju strana.

Uz zatvaranje niza katoličkih radio i televizijskih postaja, vlasti su iz zemlje protjerale i Misionarke ljubavi, kao i brojne svećenike i bogoslove. Posljednje djelo protiv Katoličke Crkve prije suspenzije diplomatskih odnosa bilo je raspuštanje Caritasa i oduzimanje imovine dvama katoličkim sveučilištima: „Sveučilištu Ivan Pavao II.“ i Kršćanskom nikaragvanskom samostalnom sveučilištu“.