Uz raspuštanje Caritasa, vlasti su oduzele imovinu zatvorenim sveučilištima „Ivan Pavao II.“ i Kršćanskom nikaragvanskom samostalnom sveučilištu (UCAN).

U službenom listu nikaragvanskih vlasti La Gaceta u utorak je objavljena tvrdnja da je raspuštanje Caritasa dogovoreno na temelju „dragovoljnog“ zahtjeva članova, a odluku je odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova, piše KNA.

Kako je u srijedu objavila Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (Aid to Church in need/Kirche in Not) pozivajući se na lokalne izvore, zabranjeno je javno održavanje križnih putova i procesija tijekom korizme i Vazmenog trodnevlja. Policija obilazi župe „da bi provela zabranu“, a mnogi svećenici prisiljeni su ograničiti svoje djelovanje, uključujući i propovijedi, iz straha da ne budu optuženi kao „državni neprijatelji“, izvijestili su iz zaklade.

Crkva je pod posebnom prismotrom u biskupijama Matagalpa i Esteli, kojima upravlja biskup Rolando José Álvarez Lagos, jedan od najpoznatijih režimskih kritičara u Nikaragvi. On je nedavno osuđen na 26 godina zatvora, a svećenici koji ga spominju na misama, bivaju uhićeni.

„U cijeloj zemlji vjernici strahuju da će biskupi i svećenici završiti u zatvoru ili biti protjerani iz zemlje“, izvještava Pomoć Crkvi u nevolji.

Progonima su izložene i redovničke zajednice. Vlasti im često zabranjuju primanje donacija, a redovnicima i redovnicama ukidaju dozvolu za boravak ili oduzimaju državljanstvo.

Promatrači smatraju da su ti postupci odraz daljnje eskalacije teške unutarnjopolitičke krize koja godinama potresa Nikaragvu. Tijekom prosvjeda diljem zemlje protiv ljevičarskog režima Daniela Ortege, život je izgubilo oko 350 osoba, a tisuće su ozlijeđene. Crkva, nevladine udruge i neovisni mediji proteklih su godina u nekoliko navrata oštro kritizirali kršenja ljudskih prava, za koja se odgovornima smatra Ortegu i njegovu suprugu Rosario Murillo.

U međuvremenu, režim je zabranio gotovo četiri tisuće nevladinih udruga. Nedavno je oduzeto državljanstvo 200 političkih zatočenika koji su protjerani u Sjedinjene Američke Države. Pomoćni biskup Manague Silvio José Baez Ortega prije nekoliko godina otišao je u progonstvo nakon što je primio prijetnje smrću.

Prije godinu dana iz Nikaragve je protjeran i apostolski nuncij mons. Waldemar Stanislaw Sommertag.

Više o situaciji u Nikaragvi možete pročitati OVDJE.