Poljska, u kojoj je od ožujka 2018. na snazi zakon koji ograničava rad trgovina nedjeljom, uvodi promjene u propisima koje će za cilj imati sprječavanje pojedinih poslodavaca da izigraju zakon i tu zabranu, izvijestili su tamošnji mediji.

Podsjetimo:

Prema zakonu koji je usvojen većinom glasova poljskih zastupnika, od 1. ožujka 2018. trgovine rade dvije nedjelje u mjesecu: prvu i zadnju. Od 1. siječnja 2019. radit će samo zadnju nedjelju u mjesecu.

Nakon toga, od 1. siječnja 2020., trgovinama će biti zabranjeno raditi nedjeljom osim dvije nedjelje pred Božić, nedjelju pred Uskrs i još četiri posljednje nedjelje u siječnju, travnju, lipnju i kolovozu.

Zakon sadrži i nekoliko iznimki koje definiraju trgovine izuzete od te zabrane, a novouvedene promjene imaju za cilj spriječiti zloporabe tih iznimki.

Tako su pojedine trgovine iskorištavale iznimku po kojoj je bio dopušten nedjeljni rad poštanskim uredima te su svoje trgovine prenamijenili u poštanske urede, zadržavajući i ostalu robu u njima. To će sada biti zabranjeno i te će trgovine morati biti zatvorene nedjeljom.

Nadalje, pojedine su trgovine koristile nejasnoće u dosadašnjem zakonu po pitanju iznimke od zabrane za trgovačke objekte u kojima se prodaje tisak, cvijeće ili karte za javni prijevoz. Sada će to biti jasnije definirano i bit će spriječene zloporabe pojedinih poslodavaca koji su držali trgovine otvorenima iako se nisu uklapali u pravila koja definiraju tu iznimku.

Također, sindikati su tražili od zakonodavca da jasnije definira vrijeme zabrane. Naime, neke su trgovine ograničenja pokušale izigrati produljivanjem radnog vremena u noći sa subote na nedjelju sve do ponoći te otvaranjem trgovina u noći s nedjelje na ponedjeljak već u ponoć. Neki trgovački lanci to su i činili te tako svojim djelatnicima otežavali ili potpuno oduzimali mogućnost nedjeljnog odmora.

Kada je u ožujku 2018. poljska vlada započela s ograničavanjem rada nedjeljom, imala je potporu Katoličke Crkve u tome.

Nadbiskup Wiktor Szkworc, predsjednik Odbora za pastoral Poljske biskupske konferencije, tada ja poručio:

“Možda upravo zato dobivamo na dar nedjelju slobodnu od rada, kako bismo se još više otvorili prema onima koji žive među nama: susjedima, starima, siromašnima. Logika milosrđa nam nalaže da pozovemo za zajednički stol osobe koje su osamljene, da posjetimo bolesne, pomognemo siromašnima, posvetimo nekoliko sati nekoj konkretnoj formi volonterskog rada.”

Svemu ovome dodajmo kako je prošle godine u Hrvatskoj održan inicijativni skup za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju. U svojoj inicijalnoj fazi, savez trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

“U suradnji sa sindikatima i ostalim zainteresiranima definirat ćemo strategiju kako ćemo ubuduće djelovati i kako ćemo u naše aktivnosti uključiti još više ustanova i udruga, jer tako okupljeni u Hrvatskom savezu za nedjelju snažnije ćemo se moći oduprijeti pritiscima da se radi nedjeljom”, istaknuo je tada dopredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

Hoće li, kao i u Poljskoj, i u Hrvatskoj vladajući slijediti inicijativu iz građanskog sektora za zabranu ili barem ograničavanje rada nedjeljom – tek ćemo vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net