Poljski parlament izglasao je u petak zakon kojim će od ožujka 2018. započeti ograničavanje rada trgovinama nedjeljom pa će tako do 2020. biti zabranjeno trgovinama raditi nedjeljom, osim sedam nedjelja tijekom godine koje će biti strogo određene.

Prema zakonu koji je usvojen većinom glasova poljskih zastupnika, od 1. ožujka 2018. trgovine će raditi dvije nedjelje u mjesecu: prvu i zadnju. Od 1. siječnja 2019. radit će samo zadnju nedjelju u mjesecu.

Nakon toga, od 1. siječnja 2020. trgovinama će biti zabranjeno raditi nedjeljom osim dvije nedjelje pred Božić, nedjelju pred Uskrs i još četiri posljednje nedjelje u mjesecima siječnju, travnju, lipnju i kolovozu.

Zabrane se neće odnositi na internetske dućane te pekarne i slastičarnice, ali i dućanima koji rade u sklopu velikih tržnica.

Dućan koji ne bude poštivao zabranu platit će novčanu kaznu koja može iznositi i do 100.000 zlota (oko 200.000 kuna).

“S velikim zadovoljstvom mogu obznaniti kako smo, idući za primjerom nekih zemalja ‘stare Europe’, ograničili rad trgovačkim dućanima nedjeljom. U ovom trenutku preko milijun Poljaka primorano je raditi nedjeljom, ali to ćemo promijeniti i približiti se standardu zemalja poput Njemačke, Francuske ili Austrije”, rekao je zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravednost (PiS) Janusz Śniadek.

Zakon je nastao iz građanske inicijative predložene Sejmu prošle godine. Iza inicijative stoji, među ostalima, i legendarni sindikat “Solidarnost”, onaj isti koji je svojedobno pokrenuo proces rušenja komunističkog režima u Poljskoj (koji je, naravno, promijenio vodstvo već nekoliko puta u međuvremenu).

Predstavnik toga sindikata Alfred Bujara izjavio je kako Solidarnost nije do konca zadovoljna s konačnim oblikom zakona. Kao jedan od glavnih prigovora naveo je da u ograničenje rada nedjeljom nisu uključeni veliki distributivni centri trgovačkih lanaca i internetski dućani.

Poljska biskupska konferencija također je izrazila stanovito nezadovoljstvo s konačnim oblikom zakona koji nije u potpunosti zabranio rad nedjeljom.

“Biskupi naglašavaju obvezu vraćanja nedjelje kao dana odmora cijelom društvu i svim radnicima, ne samo onima odabranima”, stoji u priopćenju glasnogovornika konferencije Paweła Rytela-Andrianika.

Međutim, i biskupi i Solidarnost naglašavaju kako je ovaj zakon važan korak prema regulaciji nedjelje kao neradnog dana.

Ovome dodajmo kako je nedavno u Hrvatskoj održan inicijativni skup za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju. U svojoj inicijalnoj fazi, savez trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

“U suradnji sa sindikatima i ostalim zainteresiranima definirat ćemo strategiju kako ćemo ubuduće djelovati i kako ćemo u naše aktivnosti uključiti još više ustanova i udruga, jer tako okupljeni u Hrvatskom savezu za nedjelju snažnije ćemo se moći oduprijeti pritiscima da se radi nedjeljom,” istaknuo je tada dopredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

Hoće li, kao i u Poljskoj, i u Hrvatskoj vladajući slijediti inicijativu iz građanskog sektora za zabranu ili barem ograničavanje rada nedjeljom – tek ćemo vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net