Nepoznati počinitelji ukrali su jučer svetohranište iz katedrale sv. Katarine Aleksandrijske u gradu St. Catharinesu, pedesetak kilometara južno od Toronta.

U tabernakulu se nalazio i Presveti oltarski sakrament, koji je, kako uči Katolička Crkva, samo Kristovo tijelo te katolicima predstavlja najveću svetinju.

Lokalni biskup Gerard Bergie, zatražio je od lopova da vrate ukradeni predmet, zajedno s posvećenom hostijom, prenosi Catholic News Agency.

“Ako ih vrate, nećemo postavljati nikakva pitanja”, poručio je biskup, aludirajući da ih u tom slučaju neće kazneno goniti. Dodao je i kako se nada da Presvetom nije učinjeno nikakvo zlo.

“Tabernakul se može zamijeniti, ali njegov sadržaj nam je toliko važan. To je ono što je nezamjenjivo.”

Svetohranište, napravljeno od željeza s pobrončanim vratima, nema novčanu vrijednost, istaknuo je biskup Bergie, poručivši kako su počinitelji vjerojatno mislili da je ukradeni predmet od zlata ili su imali neku opaku namjeru s ukradenim hostijama.

“Tko zna što tim ljudima prolazi kroz glavu”, dodao je.

Katedrala sv. Katarine Aleksandrijske u St. Catherinesu/Foto: Jfvoll/Wikimedia Commons

Cijeli zločin snimile su nadzorne kamere, postavljene u katedralu nakon prošlogodišnjeg vala krađa. Tada su, između ostalog, iz katedrale otuđene bakrene i brončane svjetiljke.

Prema videozapisima, u jučerašnjoj krađi svetohraništa sudjelovalo je dvoje ljudi, muškarac i žena, koji su u katedralu provalili oko 4:30 ujutro. Policija je istaknula kako nisu pronađeni otisci prstiju te da su počinitelji vjerojatno očistili mjesto zločina.

Iz katedrale su poručili da će dodatno postrožiti mjere osiguranja.