Na farmaceutskom sveučilištu u Shenyangu, gradu u sjeveroistočnom dijelu Kine, izdana je zabrana obilježavanja Božića.

Zabranu je izdala Komunistička liga mladih, službena organizacija Komunističke partije Kine za mlade od 14 do 28 godina. U tekstu koji je Liga mladih objavila, zabranjuje se studentskim udrugama i klubovima organizaciju bilo kakvih aktivnosti koje se temelje na blagdanima ‘zapadnjačkih religija’, kao što je Božić.

Svrha zabrane je ‘pomoći’ mlađim generacijama „izgraditi kulturološko samopouzdanje“, budući da je primijećeno kako su u zadnje vrijeme pojedinci „slijepo uzbuđeni u vezi zapadnjačkih blagdana“, a od mladih se očekuje da se „odupru koroziji“ koja dolazi iz zapadne kulture.

Jedan od kineskih svećenika, velečasni Joseph, istaknuo je kako su i ranije postojale kampanje protiv Božića na kineskim sveučilištima, ali kako je, za razliku od prethodnih slučajeva, ovo posljednje upozorenje odaslano samo istaknutijim osobama u vodstvu sveučilišta, s obzirom na to da bi javni proglas mogao biti pravno osporen.

U sličnome je duhu na Sveučilištu financija i ekonomije u Tianjinu provedena anketa u kojoj je od ispitanika bilo zatraženo da odgovore na pitanje organiziraju li se bilo kakva kršćanska misionarska djelovanja na kampusu sveučilišta, te postoje li bilo kakva mjesta na kojima se okupljaju kršćanske grupe.

Uz navedena pitanja, tražilo se i navođenje konkretnih imena studenata i profesora koji su prešli na kršćanstvo. Pojava sličnih upitnika zabilježena je i na drugim sveučilištima.

Ovi pritisci na sveučilišnoj razini, nažalost, nisu izolirani slučajevi nego dolaze u sklopu širih ograničenja religijskih praksi u području institucija, kao i u svim dijelovima društva.

Tako su u akciji koja je trajala gotovo cijelu ovu godinu u kineskoj pokrajini Jiangxi siromašnom stanovništvu vlasti nudile novac kako bi zamijenili vjerske slike portretima kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kao uzrok povećanih pritisaka na kršćane u posljednje vrijeme smatra se nedavno održani Devetnaesti nacionalni kongres Komunističke partije na kojem je odlučeno provoditi rigoroznije kontrole nad vjernicima i vjerskim institucijama.

Ivo Džeba | Bitno.net