Siromašni kršćani okruga Yugan u Kini, suočili su se s novim diskriminacijskim mjerama nakon što su lokalne vlasti odlučile uvjetovati pružanje socijalne pomoći micanjem religijskih slika iz kuća i stanova.

Kako piše portal AsiaNews, članovi Komunističke partije posjećivali su domove siromašnih kršćana, tražeći da slike Isusa zamijene slikama kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Na društvenim mrežama pojavile su se i objave u kojima je pisalo kako su činovnici uspjeli “otopiti tvrd led u njihovim srcima” te ih “odvratili od vjerovanja u religiju prema vjerovanju u partiju”.

Navodno je oko 600 stanovnika maknulo religijske tekstove i slike koje su visile na zidu, zamijenivši ih portretima kineskog predsjednika.

Jedan od stanovnika okruga Yugan, koji pripada provinciji Jiangxi, izjavio je kako cijela kampanja traje već mjesecima: “Svatko od njih ima svoje uvjerenje te su, naravno, odbili skinuti slike. Ali nema izlaza, ako se ne slože s njima, neće dobiti svoj dio pomoći iz socijalnog fonda”.

Qi Yan, predsjednik narodnog kongresa grada Huangjinbua i osoba zadužena za tamošnji socijalni program, odbacio je takve tvrdnje poručivši kako je od ljudi traženo “samo” da maknu vjerske slike koje se nalaze u sredini njihovih domova.

Poručivši kako kampanja traje od ožujka, Qi je izjavio: “Oni misle da je Bog njihov spasitelj, međutim nakon što naši službenici odrade posao shvatit će svoju pogrešku i pomisliti: ne trebamo se više pouzdavati u Isusa za pomoć, već u partiju.”

Prema pisanju Washington Posta, spomenuta kampanja, premda još uvijek u povojima, podsjeća na mučno razdoblje i kult ličnosti Mao Ce-tunga, prvog predsjednika Narodne Republike Kine, čija se slika nalazila u svakom domu.

Oko 10 posto stanovništva okruga Yugan su kršćani.

Podsjetimo kako je papa Franjo tijekom jučerašnje propovijedi u Domu svete Marte poručio kako postoje tri vrste progona vjernika u svijetu. Prema njegovim riječima prva je vrsta prvenstveno vjerski progon; drugi je vjersko-politički, dok je treća vrsta progona “kulturalna”.

“Svaki put kada dođe do takve ideologizacije griješi se protiv Boga Stvoritelja jer se nastoji promijeniti stvorenje kako ga je On stvorio. A protiv tog grijeha postoji samo jedan lijek: svjedočanstvo, odnosno mučeništvo”, zaključio je Sveti Otac.

Tino Krvavica | Bitno.net