Jean-Eudes Lorne preminuo je početkom ovog mjeseca u dobi od 64 godine. Rođen je s Downovim sindromom, a odrastao je u obitelji s desetero djece, donosi Aleteia. Njegovu povezanost s obitelji potvrđuje činjenica da je bio kum na vjenčanju svoje nećakinje Violaine.

Violaine des Courières sada ima 31 godinu, bavi se novinarstvom i ima dvoje djece. Ona je opraštajući se od ujaka istaknula kako joj je on još u najranijem djetinjstvu pokazao kako prihvatiti život “drukčijim tempom” .

Na Facebooku je objavila status u kojem mu je na zahvalila na svemu što je od njega primila. “U petak je preminuo moj kum i ujak. Jučer smo ga pokopali. On je imao sindrom Down. Nije uobičajeno imati takvog kuma. Svaki razgovor s njime je označavao povratak na neki možda manje učinkovitiji i sporiji svijet. Bilo mu je teško izraziti se jer je mucao. Morali ste biti strpljivi dok ste ga slušali.

Kao malu djevojčicu često bi me znao moliti da mu nešto nacrtam. Samo bi rekao: ‘Crtež.’ Onda bi me zamolio da dodam pojedinosti: dugu, cvijeće, oblak, kišu… Ja bih se poželjela igrati, ali sam morala biti strpljiva.

Za Božić bi se pojavio s velikim poklonom za mene. Dugo bi ga držao u rukama, ali mi ga nije htio dati. Moja teta ga je uvjeravala da mi ga preda. To je, ponovno, bila ceremonija koja je uključivala mnogo strpljenja.

On me je doista naučio da su ranjivost i krhkost sastavni dio života koje se mogu pretvoriti  u milost. Jednom smo u raspelu pronašli papirić na kojem je ujak napisao: “Oni su lijepi. Ja nisam. Oni su inteligentni. Ja nisam pametan. Ali na nebu će biti drukčije.”

Dragi ujače, ti si na zemlji bio pametniji od svih nas, a sada si na nebu jedan od najvećih. Ono što si ostavio na zemlji jest tvoj osmijeh u obliku sunca. Hvala ti na svemu što si me naučio.”

Bitno.net