Problemi s načinom slavljenja mise u Siro-malabarskoj Crkvi se nastavljaju unatoč šestodnevnom sastanku biskupa koji su se prošlog tjedna sastali kako bi pokušali razriješiti ovo pitanje.

S većinom vjernika u indijskoj državi Kerali, Siro-malabarska Crkva ukupno broji preko 4 milijuna vjernika što je čini drugom najvećom Istočnom Crkvom koja je u zajedništvu s Rimom.

Već više od trideset godina pripadnici Siro-malabarske Crkve podijeljeni su poglavito oko pitanja bi li svećenik tijekom svete mise trebao biti okrenut prema narodu (ad populum) ili prema svetohraništu (ad orientem).

Godine 1999. sinoda biskupa Siro-malabarske Crkve donijela je odluku o unificiranju obreda slavlja euharistije u cijeloj Siro-malabarskoj Crkvi. Ukratko, odlučeno je da će svećenik tijekom službe riječi biti okrenut prema narodu, a prema svetohraništu (odnosno istoku) tijekom euharistijske službe.

Međutim, ta se odluka nije zaživjela u praksi jer su je pojedini svećenici i vjernici odbili prihvatiti, posebice nadbiskupija Ernakulam-Angamaly, najveća biskupija u Siro-malabarskoj Crkvi s oko pola milijuna vjernika.

Iako je na provedbi sinodske odluke inzistirao i papa Franjo, to nije pomoglo razrješenju problema, a situacija je počela i eskalirati u ulične tučnjave, štrajkove glađu i paljenje pastoralnih pisama.

U kolovozu prošle godine okupilo se oko 50 000 nezadovoljnih nastojanjima da se uvede unificirani obred, a uoči Božića izbili su neredi u katedrali. Policija je intervenirala kako bi spriječila prosvjednike koji su, prema pisanju Cruxa, oborili oltarni križ i bacili liturgijsko posuđe.

Poglavar Siro-malabarske Crkve kardinal George Alencherry nakon posljednjeg biskupskog zasjedanja na kojem su sudjelovali i protivnici unificiranog obreda kazao je da po liturgijskim pitanjima odluke mogu donositi samo biskupi i Vatikan te kako svi naredni pregovori moraju uzeti unificirani obred kao početnu točku pregovora.

“Biskupi su se nadali da će Sinodom započeti proces pomirenja pokretanjem jedinstvene mise u katedralnoj bazilici barem nedjeljom”, napisao je Alencherry u okružnici dodavši kako svećenici koji koriste svetu misu kao oblik prosvjeda čine duboku ranu na tijelu Crkve.

S druge strane, predstavljajući svećenike nadbiskupije Ernakulam-Angamaly, vlč. Jose Vailikodath kazao je da će nastaviti slaviti misu okrenut prema narodu.

“Sve što tražimo je nešto što već radimo, [a to je] da tijekom cijele mise budemo okrenuti prema narodu”, rekao je Thelakat. “To je samo pitanje orijentacije, u kojem uopće nema ničeg lošeg.”

Iako ne odustaje od preferiranog načina slavljenja mise, vlč. Thelakat kaže da nije riječ o najbitnijem problemu s kojim se Crkva suočava. Podsjetio je na riječ poglavara Kaldejske Crkve, kardinala Saka, koji je govoreći o stanju Crkve na Bliskom istoku podsjetio kako su u vrijeme skupljanja neprijateljskih snaga kod Konstantinopola “teolozi raspravljali o tome kojeg su spola anđeli”.

“Bojim se da smo u sličnoj situaciji”, kazao je Thelakat.