U Indiji se okupilo 50 000 siro-malabarskih katolika kako bi prosvjedovalo protiv liturgijskih promjena.

Još 1999. godine sinoda biskupa Siro-malabarske Crkve donijela je odluku o unificiranju obreda slavlja svete euharistije u cijeloj Siro-malabarskoj Crkvi, ali provedba još uvijek nailazi na snažna protivljenja.

Više od 50 000 vjernika Siro-malabarske katoličke Crkve u Indiji prosvjedovalo je prošle nedjelje protiv odredbe da svećenici trebaju biti okrenuti prema Istoku na pojedinim dijelovima siro-malabarske liturgije kao i protiv nedavne ostavke vikara Nadbiskupije Ernakulam-Angamaly, nadbiskupa Antonyja Kariyila, prenosi katolički portal Pillar.

Prosvjed koji je trajao gotovo dva sata održao se na stadionu Kaloor Jawaharlal Nehru u gradu Kochiju na jugu zemlje. Organizatori su kazali kako su se okupili predstavnici iz 320 župa uz vjernike iz ostalih biskupija.

Pojedini prosvjednici držali su transparente na kojima je pisalo “Slijepi tradicionalizam je farizejština”, kako bi izrazili svoj stav o liturgijskim promjenama.

Jedan od svećenika koji je sudjelovao na prosvjedu kazao je za Pillar da je riječ o “velikom okupljanju za očuvanje vjere”.

Siro-malabarska Crkva je druga po veličini od 23 samoupravne istočne katoličke Crkve. Veća od nje je samo Ukrajinska grkokatolička Crkva.

Još 1999. godine sinoda biskupa Siro-malabarske Crkve donijela je odluku o unificiranju obreda slavlja svete euharistije u cijeloj Siro-malabarskoj Crkvi. Tako je okončana rasprava koja je trajala desetljećima, a odluku je odobrila i Kongregacija za istočne Crkve.

Prema unificiranom obredu svećenik je tijekom euharistijske službe u jednim dijelovima mise okrenut prema oltaru, a u drugim dijelovima prema puku. To je bilo stanovito kompromisno rješenje jer su se biskupije razlikovale po ovom pitanju, iako je većina svećenika slavila misu tako da su za vrijeme cijele liturgije okrenuti prema puku.

Unatoč tome što je odluka o unificiranju donesena još prije više od dvadeset godina, do njezine implementacije nije došlo sve do prošle godine. Ona je bila potaknuta intervencijom pape Franje koji je u srpnju 2021. u svojem pismu Siro-malabarskoj Crkvi istaknuo kako je unifikacija „važan korak prema rastu crkvene postojanosti i zajedništva unutar cijelog tijela Vaše voljene Crkve“.

Nakon Papine intervencije poglavar Siro-malabarske katoličke Crkve u Indiji, kardinal George Alencherry, uputio je pastirsko pismo u kojem je naložio postepenu primjenu unificiranog obreda koji se trebao u potpunosti primjenjivati najkasnije do Uskrsa 2022. godine.

Međutim, vikar nadbiskupije Ernakulam-Angamaly, nadbiskup Antony Kariyil, protivno odluci sinode je odlučio svećenicima u nadbiskupiji dati odobrenje da ne moraju slaviti misu prema unificiranom obredu. U tome je imao podršku brojnih lokalnih vjernika i klera.

U ožujku ove godine papa Franjo je pisao kleru nadbiskupije Ernakulam-Angamaly moleći ih da poduzmu “težak i bolan korak” prihvaćanja unificirane liturgije. Ipak, nadbiskupijski vikar Antony Kariyil ostao je ustrajan u protivljenju provedbi unifikacije do Uskrsa. Na zahtjev nuncija u Indiji krajem srpnja Kariyil je podnio ostavku na svoje mjesto.

Prosvjednici koji su se okupili u Kochiju tražili su i odgovornost nadbiskupa Ernakulam-Angamalyja, kardinala Georgea Alencherryja, kojeg se povezuje s nekretninskim ulaganjima zbog kojih je nadbiskupija ostala bez 10 milijuna dolara.

Iako je Alencherry tvrdio da je nevin, Vatikan je 2018. imenovao apostolskog administratora, upravo više puta spomenutog nadbiskupa Antonyja Kariyila, koji je bio zadužen za upravljanje nadbiskupijom na rok od godinu dana dok se pitanje Alencherryjeve odgovornosti ne raščisti. Godine 2019. nadbiskup Kariyil postao je nadbiskupijski vikar sve dok ga nedavno Vatikan nije prisilio na ostavku.