Nekoliko incidenata dogodilo se u nedjelju, 8. svibnja u američkim državama Wisconsin, Kalifornija i Teksas kada su skupine “pro-choice” aktivista omele svetu misu te napale sjedišta organizacija koja se bore za život i zabranu pobačaja, izvještava portal Nedjelja.

Nekoliko prosvjednika odjevenih u velike šešire i plašteve s kapuljačom omeli su svetu misu u crkvi Gospe od anđela u Los Angelesu 8. svibnja.

Prema riječima župljanina Bradford Adkinsa, odjeća koju su nosili prosvjednici predstavlja kostime koje nose članovi skupine koja se bori za pobačaj, a koji su i najavili kako će omesti misu na Majčin dan. Međutim, nisu se oglasili o ovom događaju niti su željeli odgovoriti na pozive novinara, javlja CNA.

U američkoj državi Wisconsin u Madisonu središte pro-life organizacije Wisconsin Family Action napadnuto je Molotoljevim koktelom, koji se nije zapalio pa je izazvana druga paljevina. Vatra je brzo ugašena, a mediji javljaju kako je zgrada išarana grafitima s anarhističkim simbolima, sloganima protiv policije i izjavom: “Ako abortus nije siguran, onda niste ni vi!”

U Denton u Teksasu pro-life centar za trudnoću Loreto House oštećen je grafitima s natpisima: “Ovo nije klinika”, “Prisilna trudnoća je ubojstvo”. Na svom Twitter nalogu biskup Fort Wortha Michael Olson pozvao je na molitvu za počinitelje ovog nedjela te za njihovo nutarnje izlječenje i moralni prevrat.

Dan ranije, u subotu 7. svibnja spriječen je incident ispred ulaza u katedralu Sv. Patrika u New Yorku kada je, iz sigurnosnih razloga, policija zadržala pro-life povorku do obližnje klinike za pobačaj, što čine svake prve nedjelje u mjesecu. Pro-choice prosvjednici pjevali su: “Hvala Bogu za pobačaj”, javlja CNA.

Podsjetimo, Politico je prošlog tjedna objavio 98 stranica dugačak dokument koji je sastavio sudac Samuel A. Alito, kojim se ukida sporna odluka iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea te nadležnost nad odlučivanjem o legalnosti pobačaja vraća na razinu pojedinih saveznih država.

U tekstu nacrta istaknuto je i kako Ustav SAD-a “ne spominje pobačaj” te da “takvo pravo nije implicitno zaštićeno nikakvom ustavnom zaštitom”.

Sudac vrhovnog suda John G. Roberts kazao je da je već naložio nadležnim organima da pokrenu istragu kako bi se otkrilo kako je došlo do “curenja” dokumenta.