Sudac američkog Vrhovnog suda John G. Roberts potvrdio je autentičnost nacrta odluke o ukidanju zaštite prava na pobačaj na ustavnoj razini u SAD-u.

Podsjećamo, Politico je jučer objavio 98 stranica dugačak dokument koji je sastavio sudac Samuel A. Alito kojim se ukida sporna odluka iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea te nadležnost nad odlučivanjem o legalnosti pobačaja vraća na razinu pojedinih saveznih država.

„Jučer je medijska organizacija objavila kopiju nacrta mišljenja Suda po pitanju slučaja koji je u tijeku. Suci obično međusobno izmjenjuju nacrte mišljenja kao ključan dio sudskog povjerljivog savjetodavnog rada. Iako je dokument koji je jučer opisan u novinskim izvješćima autentičan, ne predstavlja odluku Suda ili konačan stav bilo kojeg člana po pitanjima u slučaju“, stoji u Robertsovoj izjavi.

Roberts je kazao da je već naredio nadležnim organima da pokrenu istragu kako bi se otkrilo kako je došlo do curenja dokumenta, te ustvrdio kako to neće narušiti povjerenje među zaposlenicima Suda.

„Mi na Sudu smo blagoslovljeni što imamo djelatnike – stalne zaposlenike kao i odvjetničke službenike – koji su iznimno lojalni instituciji i posvećeni vladavini prava. Sudski zaposlenici imaju uzornu i važnu tradiciju poštivanja povjerljivosti pravnog procesa i opravdavanja povjerenja koje im je Sud iskazao. Ovo je bilo izdvojeno i nečuveno kršenje tog povjerenja koje je uvreda za Sud i zajednicu javnih djelatnika koji ovdje rade“, napisao je Roberts.

Odluka suda kojom bi se mogla ukinuti ustavna zaštita prava na pobačaj tiče se slučaja savezne države Mississippi koja je 2018. godine donijela zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Kako je zakon zbog odluke Roe protiv Wade pao na saveznom sudu, Mississippi je odlučio osporiti ovu odluku na Vrhovnom sudu čija se odluka čeka.