Nakon što je Vatikan prošlog prosinca otvorio istragu o nestanku 15-godišnje Emanuele Orlandi, novu istragu preko svojeg glavnog tužitelja najavio je i grad Rim, prenosi Crux.

Bit će to treća istraga ovog slučaja u proteklih 40 godina. Prva se odvijala između 1983. i 1997., a druga od 2008. do 2015. godine.

Orlandi, čiji otac je bio vatikanski dužnosnik te je živjela u Vatikanu, nestala je 1983. godine, a slučaj je do danas ostao neriješen.

Priču o 15-godišnjoj Talijanki nedavno je popularizirala Netflixova serija “Vatican Girl” (Vatikanska cura), a većina komentatora nove istrage pripisuju, barem djelomično, povećanom interesu javnosti kojega je stvorio dokumentarac.

Talijanska novinska agencija Ansa izvijestila je u utorak da je vatikanski promicatelj pravde, Alessandro Diddi, predao dosjee iz svoje istrage Stefanu Lucianiju, službeniku u uredu rimskog tužitelja sada odgovornom za novu reviziju slučaja.

Emanuelin brat Pietro koji je svoj život posvetio potrazi za istinom o nestanku svoje sestre, rekao je novinarima da je suradnja Vatikana s rimskom istragom korak naprijed.

“Pozitivno je što je rimski tužitelj dobio vatikanske akte, jer će po prvi put doći do suradnje između Svete Stolice i [talijanskog pravosudnog sustava], koja je u prošlosti uvijek bila negirana”, rekao je.

Vatikan je, s druge strane, više puta odbacivao optužbe za otežavanje istrage u slučaju Orlandi. U izjavi iz 2012. godine tadašnji glasnogovornik Vatikana, vlč. Federico Lombardi, inzistirao je na tome da je Vatikan od samog početka surađivao s talijanskim vlastima.

Godine 2019. papa Franjo je odobrio zahtjev obitelji Orlandi da se otvori grobnica na teutonskom groblju u Vatikanu kako bi se odgovorilo na dojavu da su Emanuelini ostaci tamo pokopani, međutim grobnice su bile prazne.

Tijekom proteklih 40 godina, nagađanja o tome što se dogodilo s Orlandi varirala su od teorije da je oteta u pokušaju osiguravanja oslobađanja papina atentatora Mehmeta Alija Ağce, preko teorije da ju je oteo KGB kako bi izvršio pritisak na Ivana Pavla II. zbog podrške Solidarnosti u Poljskoj, pa do zamisli da ju je kao naknadu za gubitke u skandalima s Vatikanskom bankom otela talijanska mafija ili da je postala žrtvom pedofilskog lanca u Vatikanu. Rim i Vatikan se sada nadaju da će napokon doći do konačne istine.