Policija u Ujedinjenom Kraljevstvu odsad će propuštati svećenike da teško ozlijeđenim žrtvama pruže posljednju pomast, prenosi CNA. Promjena u smjernicama za policijske službenike uslijedila je nakon što je parlamentarac David Amess preminuo bez prisutnosti svećenika kojem je bilo spriječeno pristupiti mjestu zločina.

Iz Katoličke Crkve u Engleskoj stižu pozitivne reakcije uz komentar kako će promjena pomoći žrtvama teških zločina koji su vjernici:

“Ovo je uistinu ohrabrujuća vijest. Po prvi puta imamo službene policijske smjernice koje prepoznaju važnost svećenika i sakramenta posljednje pomasti”, izjavio je Nigel Parker, izvršni ravnatelj Katoličke unije Velike Britanije.

“Iznimno smo zahvalni svima uključenima u radnu grupu zbog izdavanja tako jasnog i osjetljivog niza smjernica”, dodao je Parker.

Sir David Amess bio je pripadnik Konzervativne stranke u Britanskom parlamentu te po vjeroispovijesti katolik. Na smrt je izboden 15. listopada 2021. u trenutku dok je održavao sastanak sa svojim glasačima.

Na mjesto zločina došao je i katolički svećenik, no policija mu nije omogućila pristup do teško ozlijeđenog Amessa. U objašnjenju je navodno da su tako postupili kako bi se sačuvala cjelovitost mjesta zločina i omogućio nesmetan rad hitnih službi. Svećenik je nakon toga ostao izvan zgrade i molio krunicu za ranjenog parlamentarca.

Radnom grupom koja je radila na uključenju odredbe o pripuštanju svećenika to teško ozlijeđenih žrtava predsjedali su nadbiskup Southwarka John Wilson te predstavnik Metropolitanske policije.

“U kritičnom trenutku takva duhovna i/ili obiteljska pomoć može značiti sve za one kojima je važna. Za katolike to znači mogućnost pristupa svećeniku koji će moći udijeliti odrješenje, pomazanje i popratnu molitvu – što se često naziva posljednjom pomašću. Vrlo smo zahvalni na tome”, komentirao je nadbiskup Wilson.

Optuženik za ubojstvo zastupnika Amessa je 26-godišnji Ali Harbi Ali, britanski državljanin somalijskog porijekla. Osim za ubojstvo, sudi mu se i zbog pripremanja terorističkih čina, no on odbacuje sve optužbe.

U policijskim intervjuima koji dani na uvid sudu, Ali je više puta kazao da je za cilj imao parlamentarce koji su glasali za zračne napade na Siriju, objavio je BBC.