Biskupa Hong Konga prati njegov pomoćni biskup, njegov generalni vikar i njegov osobni tajnik. Prema mrežnoj stranici biskupije, ovaj posjet „naglašava misiju biskupije Hong Kong kao mosta i promicat će kontakte te razmjenu kako bi se poboljšalo razumijevanje između dviju strana.“

Biskupija Hong Kong prihvatila je poziv katoličke zajednice u Pekingu „u duhu bratstva u Kristu.“ Biskup Chow Sau-yan „moli svoju braću, sestre i prijatelje u Kristu da mole za uspjeh posjeta.“

Sveta Stolica i Narodna Republika Kina nemaju formalne diplomatske odnose iako su prije nekoliko godina potpisali privremeni sporazum o imenovanju biskupa, koji je nedavno produljen. Papa Franjo više je puta govorio o svojoj nadi da će jednog dana moći posjetiti Peking.

Podsjećamo, nakon što je 1997. Hong Kong prešao iz britanskih u kineske ruke, tamošnja Crkva nastavila je uživati veće slobode nego u drugim dijelovima Kine zahvaljujući sistemu “jedna zemlja, dva sustava”, koji je hongkonškim građanima pružao zakonsku zaštitu slobode govora, okupljanja i vjeroispovijesti.

Te su slobode došle u opasnost 2020. godine izglasavanjem kontroverznog Zakona o nacionalnoj sigurnosti 2020. koji svako poticanje mržnje prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga tretira kao kazneno djelo. Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”.

Njegovu izglasavanju prethodili su milijunski prosvjedi pro-demokratski orijentiranih građana Hong Konga.

Inače, jedna od žrtava Zakona o nacionalnoj sigurnosti nedavno je postao tamošnji najpoznatiji klerik, kardinal Joseph Zen. Uhićen u svibnju 2022. Zen je zajedno s još pet osoba optužen za “suradnju sa stranim silama”, tj. pomoć prosvjednicima. Sud ih je u studenom odlučio samo novčano kazniti, ali se kardinal, inače kritičan prema sporazumu Svete Stolice i Kine, žalio na odluku suda.

Sadašnji hongkonški biskup Stephen Chow Sau-yan odlučio je ne davati nikakve izjave od početka suđenja Zenu.

Ipak, u razgovoru za lokalni isusovački list rekao je da su katoličke institucije povećale potporu mladima koji su u zatvoru zbog sudjelovanja u pro-demokratskim prosvjedima pružajući im obrazovanje i rehabilitaciju.

Komentirajući “zbrku oko toga što se smije, a što ne smije reći” prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, Chow je poručio sugrađanima da se više usmjere na razlučivanje, negoli na djelovanje. “Sjednite i gledajte kako se oblaci kreću. Vrijeme je za razlučivanje, a ne za djelovanje”, kazao je.