Kardinal Joseph Zen Ze-kiun u srijedu 14. prosinca pred vrhovnim sudom Hong Konga podnio je priziv protiv presude kojom je osuđen na novčanu kaznu zbog navodno neuredne registracije humanitarnog fonda, objavio je novinski portal “Hong Kong Free Press”, a prenosi KNA.

Devedesetogodišnji kardinal Zen, umirovljeni biskup Hong Konga, krajem studenoga osuđen je zajedno s još petoricom boraca za ljudska prava na novčanu kaznu u visini od 2.500 do 4.000 hongkonških dolara, preračunato 300 do 480 eura, zbog navodno pogrešne registracije humanitarnog fonda.

U presudi se tvrdi da “612 Humanitarian Relief Fund” nije osnovan isključivo u dobrotvorne svrhe, kako je prijavljeno pri registraciji, nego da ima i političke ciljeve.

Fond je osnovan s ciljem pružanja financijske, pravne i psihološke pomoći osobama koje su uhićene 2019. u prosvjedima za demokraciju. Prema medijskim izvješćima, hongkonška policija trenutačno provodi istragu protiv Zena zbog navodnog kršenja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu.

Kardinal je bio uhićen 11. svibnja, što je izazvalo osude u cijelome svijetu. Europski parlament u srpnju je osudio postupak vlasti u Hong Kongu i zatražio obustavu postupka. Njemački kardinal Gerhard Ludwig Müller kritizirao je Vatikan zbog šutnje o slučaju Zen.

Kardinal Zen, salezijanac, koji je od 2002. do 2009. bio hongkonški biskup, ubraja se u najutjecajnije predstavnike Crkve u Aziji. Jedan je od najpoznatijih kritičara vlasti u Pekingu i njihovih postupaka naspram vjerskim zajednicama. U posljednje vrijeme kritizirao je i držanje Vatikana prema Kini, posebice tajni dogovor između Svete Stolice i Pekinga iz 2018. godine o uzajamnom priznanju imenovanja biskupa koji je u listopadu po drugi put produljen.