Tijekom povratnog leta iz Iraka papa Franjo je rekao novinarima da u rujnu planira posjetiti Budimpeštu u sklopu 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa.

Kongres će se održati od 5. do 12. rujna, a Franjo bi trebao biti prisutan na misi kojom će osmodnevni događaj u Budimpešti biti zaključen.

“Razveselila nas je vijest da je Sveti Otac objavio svoju odluku da će doći u Budimpeštu na završnu misu 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa”, poručili su iz Mađarske biskupske konferencije u kratkom priopćenju.

“Nadamo se da će njegov posjet biti veliko ohrabrenje i duhovno osnaženje svima nama, kao i sudionicima euharistijskog kongresa”, stoji u priopćenju kojeg su potpisali ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup, Kardinal Peter Erdo i predsjednik Mađarske biskupske konferencije, biskup Andras Veres.

Papa je informaciju o posjetu Budimpešti dao u sklopu odgovora na pitanje o posjetu njegovoj rodnoj Argentini. “Ne znam hoće li se to putovanje dogoditi ili ne”, rekao je Papa, priznajući da je pohod Iraku bio znatno više iscrpljujući od prethodnih putovanja.

“Vidjet ćemo”, kazao je Franjo, “sada trebam otići u Mađarsku na završnu misu Međunarodnog euharistijskog kongresa”. Ipak, pojasnio je kako to neće biti službeni posjet zemlji nego samo odlazak kako bi slavio misu.

Papa je također dao naslutiti da bi nakon odlaska u Budimpeštu mogao posjetiti Bratislavu. “Budimpešta je udaljena samo dva sata vožnje od Bratislave, zašto ne posjetiti Slovačku?”, kazao je. Slovački biskupi još nisu komentirali mogući Franjin posjet.

Papa je objasnio da odluke o njegovim putovanjima izvan Italije ne dolaze naglo. Riječ je o dugačkom procesu u kojem Sveti Otac nakon početne ideje raspravlja sa svojim savjetnicima i moli nad odlukom. “Nakon toga odluka dolazi iz nutrine, gotovo spontano, poput dozrela voća”, objasnio je.

Podsjetimo, Franjo je tijekom razgovora s novinarima kazao kako razmišlja i o posjetu Libanonu. Maronitski patrijarh Bechara Boutros Rai predložio mu je da Libanon posjeti kao postaju u sklopu putovanja u Irak, ali Papa je smatrao da to ne bi bilo dovoljno s obzirom na probleme koje ta zemlja trpi. No, u pismu libanonskom patrijarhu Papa je obećao da će se to putovanje ostvariti.