Nakon 15 mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, sestra Concelia Baxla, članica misionarki ljubavi, puštena je na slobodu uz jamčevinu.

Sestra Concelia, koja je radila u jednom od sirotišta koje vode misionarke ljubavi, privedena je pod optužbom da je sudjelovala u trgovini ljudima, zato što je jedna od njezinih suradnica, navodno, uzela novac kako bi olakšala postupak posvojenja djeteta.

Sve ostale osobe uključene u slučaj vrlo su brzo puštene uz jamčevinu, no sestri Conceliji je to više puta bilo odbijeno, premda do danas protiv nje nije podignuta optužnica.

“Nitko ne bi trebao biti progonjen zbog svoje vjere. Zahvalni smo što je sestra Concelia puštena uz jamčevinu nakon više od godine provedene u istražnom zatvoru. Iako su drugi uključeni u slučaj pušteni ranije, čini se da je sestra Concelia kažnjena zbog simboličkog razloga, odnosno njezine vjere i položaja kao članice misionarki ljubavi”, izjavila je Tehmina Arora, direktorica ADF-a u Indiji.

Jamčevina koju je sestra Concelija uplatila iznosila je 10 tisuća rupija (150 dolara), no prije puštanja na slobodu oduzeta joj je putovnica te ne smije mijenjati svoje prebivalište bez odobrenja suda.

Biskup Theodore Mascarenhas, koji je posjetio sestru u zatvoru, vidi njezino zadržavanje u pritvoru, unatoč njezinim godinama i lošem zdravlju, kao pokušaj nanošenja štete Crkvi u Indiji. Na svojem je blogu u veljači ove godine napisao kako je “negdje neka politička moć odlučila da će ona biti žrtveno janje kako bi se napalo Crkvu”.

Kršćani su u Indiji stalna meta napada, o čemu smo više puta pisali. Prema podacima ADF-a, samo je ove godine dosad zabilježeno više od 200 incidenata.

“Napadi obično izgledaju slično i rijetko privlače pozornost policije”, stoji na stranicama ADF-a. “Rulja dođe na molitveni sastanak ili kršćansko okupljanje, počnu vikati o zlostavljanju i uznemiravanju te prebiju okupljene, uključujući žene i djecu. Zatim pastore ili svećenike obično uhiti policija pod lažnim optužbama za prisilno obraćivanje.”

Ivo Džeba | Bitno.net