Delegaciju Njemačke biskupske konferencije činit će predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard Marx, nadbiskup Münchena i Freisinga; zatim kardinal Rainer Maria Woelki, nadbiskup Kölna; mons. Felix Genn, biskup Münstera; mons. Karl-Heinz Wiesemann, biskup Speyera i predsjednik Komisije za nauk Njemačke biskupske konferencije; mons. Rudolf Voderholzer, biskup Regensburga i potpredsjednik Komisije za nauk Njemačke biskupske konferencije; mons. Gerhard Feige, biskup Magdeburga i predsjednik Povjerenstva za ekumenizam Njemačke biskupske konferencije; te o. Hans Langendörfer, DI, generalni tajnik Njemačke biskupske konferencije.

U razgovorima će sudjelovati sljedeći voditelji i dužnosnici dikasterijâ: mons. Luis Francisco Ladaria Ferrer, DI, prefekt Kongregacije za nauk vjere; kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana; mons. Markus Graulich, SDB, podtajnik Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove; te o. Hermann Geissler, FSO, voditelj Odsjeka za nauk Kongregacije za nauk vjere.

Glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp najavio je ovaj susret u Vatikanu komentirajući reakcije na Pastoralni vodič za ženidbe osoba različite vjere i zajedničko sudjelovanje u euharistiji koji je bio jedna od tema proljetnog plenarnog zasjedanja Njemačke BK. Opovrgao je informacije prema kojima je dokument naišao na osporavanja u Vatikanu.

Podsjetimo, kako smo već o tome pisali, njemački biskupi su na proljetnom zasjedanju izradili svojevrsni pastoralni vodič za pričešćivanje protestanata u određenim okolnostima. “Vodič” je sadržavao upute prema kojima neki protestantski vjernik koji je u braku s katolikom može primiti pričest ako prođe kroz, kako je pisalo u dokumentu Konferencije, “ozbiljno ispitivanje” svoje savjesti, “prihvaća vjeru Katoličke Crkve”, želi stati na kraj “ozbiljnoj duhovnoj uznemirenosti” te čezne za “utaženjem svoje gladi za euharistijom”.

Kongregacija za nauk vjere poslala je pismo Njemačkoj biskupskoj konferenciji u kojem se negativno očitovala o njihovu dokumentu u kojem biskupi predlažu dopuštenje za pričešćivanje protestanata koji su u braku s katolicima.

IKA | Bitno.net