Papin posjet Albaniji 2014. godine, potaknuo je brojne osobe da se krste u Katoličkoj Crkvi, rekao je to u intervjuu za CNA, nadbiskup Tirane George Frendo.

“Svake godine u našoj katedralnoj crkvi na Uskrs imamo između 40 i 50 odraslih osoba koji, nakon razdoblja pripreme za krštenje kao katekumeni, primaju krštenje (uz ostale koji se krste u drugim župama)”, rekao je Frendo,

“Nakon Papinog posjeta, više od 100 odraslih osoba zatražilo je da budu primljene u katekumenat u našoj katedralnoj župi”, dodao je.

Nadbiskup Frendo pripadnik je dominikanskog reda, a rođen je na Malti. U Albaniju je došao 1997. godine, nakon što su časne sestre dominikanke zamolile tadašnjeg učitelja reda Timothyja Radcliffa da im pošalje svećenika dominikanca. Službu nadbiskupa Tirane obnaša od 2016. godine.

Prisjećajući se dana kada je papa Franjo posjetio Albaniju, Frendo je kazao da je susret Albanaca sa Svetim Ocem “ostavio jako dobar dojam na samog Papu”. “Okupili su se pripadnici svih religija u Albaniji, u kojoj katolici čine samo 15 % populacije”, rekao je.

“Na tom velikom trgu [Trgu Majke Terezije] gdje je papa Franjo slavio misu, bilo je prisutno puno više nekatolika negoli katolika. Njegova jednostavnost, njegov osmijeh, njegovo umijeće slušanja i razumijevanja, njegove riječi koje potiču nadu naciji kojoj nasušno treba poruka nade: sve je to izazvalo divljenje sviju prisutnih.”

Jedan od najemotivnijih trenutaka Papinog pohoda bio je kada je osamdesetogodišnji svećenik, vlč. Ernest Simoni u katedrali svetog Pavla ispričao svoje svjedočanstvo mučenja pod komunističkim diktatorom Enverom Hoxhom. Sjećanje vlč. Simonija nagnalo je Svetog Oca na plač.

Nadbiskup Frendo kaže kako bi želio da više katolika zna za junaštvo albanskih vjernika koje su podnijeli tijekom komunističke diktature. “Dovoljno je podsjetiti da je Albanija bila jedina zemlja na svijetu u čijem je Ustavu stajalo da je riječ o ateističkoj zemlji, u kojoj je svako prakticiranje religije, bilo javno ili privatno, smatrano zločinom protiv države”, rekao je nadbiskup.

Danas kada katolici mogu u miru ispovijedati svoju vjeru, nadbiskup Tirane kaže kako je zadovoljan brojem vjernika koji dolaze u Crkvu kao i ugledom kojeg ona uživa u javnosti.

“Katolička Crkva u Albaniji uživa veliki kredibilitet i poštovanje”, rekao je. “Crkva koja nije tražila niti traži ikakve privilegije, siromašna Crkva, koja je jako bliska siromašnima… ponizna Crkva koja može svijetu donijeti poruku nade”, zaključio je Frando.