Dva mjeseca nakon katastrofalnog požara koji je na Veliki ponedjeljak uništio krov i toranj crkve te oštetio velik dio unutrašnjosti, u istočnoj kapeli pariške katedrale Notre-Dame slavljena je prva sveta misa koju je uživo prenosila katolička televizija KTO.

Svetu misu slavljenu na dan posvete katedrale predvodio je pariški nadbiskup Michel Aupetit u zajedništvu s 30-tak vjernika i svećenika, a iz sigurnosnih razloga svi su na glavama nosili zaštitne kacige.

– S mnogo emocija ovdje slavimo posvetu katedrale. To je poruka nade i zahvala svima koji su bili dirnuti onim što se događalo ovoj katedrali, rekao je mons. Aupetit, te podsjetio kako je pariška katedrala u prvom redu bogoslužni prostor.

– Da, to je njezina temeljna svrha. U Notre-Dame nema turista, a ta se riječ često rabi s pejorativnim prizvukom i ne poštuje misterij koji potiče čovječanstvo na traženje onoga što je onkraj njega samoga. Može li se, iz neznanja ili zbog ideologije, odvojili kultura i kult? Te riječi imaju istu etimologiju koja pokazuje povezanost između njih. Jasno želim reći: kultura bez kulta pretvara se u nekulturu, naglasio je pariški nadbiskup dodavši kako katedrala bez zaglavnog kamena koji je Krist ne znači ništa.

– Ako uklonimo taj kamen, ova će se katedrala urušiti. Postala bi prazna ljuštura, škrinja bez blaga, beživotni kostur, tijelo bez duše – upozorio je mons. Aupetit.

Mediji prenose kako je za obnovu katedrale do sada prikupljeno manje od 10 posto od 850 milijuna eura koje su obećali različiti poslovni ljudi i  milijarderi, te kako za sada pristužu donacije od uglavnom „običnih ljudi“, vjernika koji žele da pariška ljepotica što prije zasja starim sjajem.

– Obnovit ćemo ovu katedralu. Naravno, to će potrajati – trebat će puno vremena, novca, rada – no uspjet ćemo, kazao je o. Pierre Vivares dodavši kako je jučerašnja sveta misa “mala, ali istinska pobjeda nad nesrećom koja se dogodila”.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net