Predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vincenzo Paglia, podržao je legalizirano medicinski potpomognuto samoubojstvo, nazivajući ga “izvedivim“, piše CNA.

„Osobno ne bih prakticirao potpomognuto samoubojstvo, ali razumijem da bi pravno posredovanje moglo biti najveće zajedničko dobro koje je konkretno moguće u uvjetima u kojima se nalazimo”, izjavio je Paglia tijekom svojeg govora na Međunarodnom novinarskom festivalu u talijanskoj Perugii.

Predsjednik Papinske akademije za život taj je govor održao 19. travnja nakon emitiranja dokumentarnog filma o Talijanu koji je u Švicarskoj izvršio potpomognuto ubojstvo. Tekst govora objavila je talijanska novinska kuća „Il Riformista“.

Nadbiskup Paglia istaknuo je da Crkva nije ona „koja dijeli pilulu istine“ kada se radi o suradnji s pluralističkim društvom u najizazovnijim moralnim pitanjima. „Teološka misao se razvija u povijesti, u dijalogu s Učiteljstvom i iskustvom Božjeg naroda (sensus fidei fidelium), u dinamici međusobnog obogaćivanja“, rekao je.

Podsjetio je na odluku pape Franje kada je 2018. revidirao Katekizam Katoličke Crkve kako bi potvrdio da je smrtna kazna “nedopustiva“.

Paglia je također poručio: „Kao vjernici postavljamo ista pitanja koja se tiču svih nas, znajući da se nalazimo u pluralističkom demokratskom društvu. U ovom slučaju, oko kraja (zemaljskog) života, svi se nalazimo pred zajedničkim pitanjem: Kako možemo (zajedno) doći do najboljeg načina da artikuliramo dobro (etički plan) i pravedno (pravni plan), za svaku osobu i za društvo?“

Nadbiskup Paglia također je kritizirao proširenje zakona u nekim zemljama koji dopuštaju nedobrovoljnu (prisilnu) eutanaziju. Istodobno je rekao da se “ne može isključiti“ da je legalizirano potpomognuto samoubojstvo “izvedivo u našem društvu“, pod uvjetom da su ispunjeni određeni uvjeti navedeni u presudi talijanskog Ustavnog suda iz 2019.

Nakon što su njegove izjave izazvale negodovanje, Papinska akademija za život u ponedjeljak, 24. travnja, objavila je priopćenje u kojem tvrde kako su neke njegove misli pogrešno protumačene.

U priopćenju Vatikanske akademije za život stoji da nadbiskup Paglia „ponavlja svoje ‘ne’ eutanaziji i potpomognutom samoubojstvu, u potpunosti se pridržavajući crkvenog učiteljstva“.

„Tijekom svojega izlaganja, u kojem se opširno bavio temom kraja života, komentari nadbiskupa Paglie odnosili su se na presudu talijanskog Ustavnog suda te na ‘specifičnu talijansku situaciju’.”

U priopćenju također stoji da je nadbiskup iznio svoje mišljenje kako je moguće „pravno, ali zasigurno ne i moralno posredovanje“ kako bi se potpomognuto samoubojstvo u pojedinim slučajevima zadržalo kaznenim djelom, a pod određenim uvjetima dekriminaliziralo.

Potpomognuto samoubojstvo i eutanazija u Italiji trenutno su ilegalni i kažnjavaju se zatvorskom kaznom od šest do 15 godina. Potpomognuto samoubojstvo predstavlja davanje smrtonosnih lijekova kako bi pacijenti sami sebi oduzeli život, dok eutanazija označava izravno ubijanje pacijenata od strane liječnika.

Prijedlog zakona o dekriminalizaciji potpomognutog samoubojstva prošao je talijanski Zastupnički dom, ali ga Senat još nije usvojio.

Prema tom prijedlogu, koji je u svojem govoru citirao nadbiskup Paglia, medicinski potpomognuto samoubojstvo moglo bi biti dekriminalizirano u idućim slučajevima: kada soba mora biti održana na životu tretmanom za održavanje života i patiti od ireverzibilne patologije, izvora fizičke ili psihičke patnje koju osoba smatra nepodnošljivom, i mora u potpunosti biti sposobna da uz vlastiti pristanak i svjesnost zatraži samoubojstvo.

U današnjem priopćenju Akademije za život također piše: „Nadbiskup Paglia smatra važnim da Odluka drži da kažnjivost djela ostaje te da se ne poništava. Svaka daljnja elaboracija nije potrebna. Nadbiskup Paglia je na znanstvenoj i kulturnoj razini uvijek podržavao potrebu praćenja bolesnika u završnoj fazi života, uz pomoć palijativne skrbi i brižne osobne pažnje, kako bi se osiguralo da nitko ne bude prepušten sam suočiti se s bolešću i patnjom, ali i teškim odlukama, koje sa sobom donosi kraj života.“

Podsjetimo, u Katekizmu Katoličke Crkve stoji sljedeće: „Hotimična eutanazija, na koji god način i iz koje god pobude, predstavlja ubojstvo čovjeka. Teško je protivna dostojanstvu ljudske osobe i štovanju Boga živoga, njezina Stvoritelja“ (KKC, br. 2324).

Vatikanska Kongregacija za nauk vjere potvrdila je 2020. godine nauk Crkve o eutanaziji u svom pismu Samaritanus bonus, naglašavajući potrebu „skrbi za osobe u kritičnim i terminalnim fazama života“, a pismo je odobrio papa Franjo. U tom pismu piše kako je „nepovrediva vrijednost života temeljno je načelo naravnog moralnog zakona i bitan temelj pravnog poretka” te kako mi “ne možemo izravno odlučiti o oduzimanju života druge osobe, čak i ako oni to od nas traže”.