Nadbiskup Vicenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, uključio se u raspravu o nacrtu zakona protiv homofobije koja je ovih dana buknula između Italije i Vatikana.

Govoreći na nedavno održanom panelu u sklopu manifestacije Bepop! Senza perdere l’amore, koja se održala u jednom od rimskih parkova, Paglia je kritizirao reakciju Vatikana, ali i nacrt zakona, za kojeg je rekao da je loše napisan, ali da se bavi i nekim važnim pitanjima.

Pod to je naveo postojeću mržnju i diskriminaciju nad osobama homoseksualne orijentacije.

“Da postoji problem, to je očito, a da se protiv toga treba boriti još je očitije”, rekao je nadbiskup, a prenio Crux.

Unatoč tome što “zakon Zan”, nazvan po talijanskom zastupniku homoseksualne orijentacije koji ga je i predložio, osvjetljava neka važna pitanja, Paglia ističe kako talijanski pravni sustav već ima sve mehanizme potrebne za borbu protiv diskriminacije.

“Pročitao sam i proučio zakon i mislim da je loše napisan. Njime je dijagnosticiran problem, ali zakon ne pomaže u njegovu rješavanju. Više se radi o nekakvom manifestu, i u tom smislu je dobar, ali ako biste ga pokušali prenijeti u pravni jezik, morao bi biti precizno napisan.”

Slično je ustvrdio i Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin koji je u razgovoru za Vatican News branio odluku Vatikana da zbog prijedloga uputi službenu prosvjednu notu talijanskoj vladi.

„Mi smo protiv bilo kakvog izražavanja netolerancije ili mržnje prema ljudima zbog njihove seksualne orijentacije, kao i zbog njihovog etničkog porijekla ili uvjerenja“, dodao je poručivši kako je za Vatikan problematično to što bi usvajanjem teksta „s maglovitim i nejasnim sadržajem rezultiralo promjenom definicije što zločin jest, a što nije… bez davanja sucima nužnih parametara za razlikovanje“.

Podsjetimo, talijanski list Corriere della Sera objavio je prošli tjedan kako je Sveta Stolica u noti ukazala na problematične dijelove nacrta zakona o borbi protiv homofobije, ukazavši na to da se njime Katoličkoj Crkvi ograničavaju slobode jamčene Lateranskim ugovorom prema kojem Italija prepoznaje “punu slobodu Katoličke Crkve da provodi svoje pastoralno, obrazovno i humanitarno poslanje evangelizacije i posvećivanja”.

Jedna od glavnih kritika glasila je kako bi usvajanje prijedloga dovelo do toga da bi katoličke škole postale dužne prilagoditi svoj kurikul tako da uključuje obvezne lekcije o rodu, te da bi iznošenje cjelovitog Crkvenog nauka o braku i obitelji moglo biti kriminalizirano.

Radi se o značajnom događaju budući da se Sveta Stolica po prvi puta poziva na Lateranski ugovor kako bi utjecala na izmjenu nacrta nekog zakona.

Paglia je pak u svom istupu istaknuo da su “pogreške počinjene s obje strane”.

Tako je, osim loše napisanog zakona, kritizirao i vatikansku službenu notu, poručivši da je rasprava o zakonu “problem koji se tiče isključivo Italije”.

“On nema nikakve veze s konkordatom”, dodao je, zaključivši: “Stoga, smatram, nota nije trebala biti sastavljena. Apsolutno”.