Talijanski premijer Mario Draghi odgovorio je na protest Svete Stolice da nacrt zakona o borbi protiv homofobije krši vjerske slobode kazavši kako je Italija “laička država” koja može samostalno odlučiti jesu li njezini zakoni u skladu s Ustavom.

Obraćajući se u srijedu 23. lipnja članovima gornjeg doma Senata Draghi je kazao: “Naši zakoni imaju sve garancije koje osiguravaju da su ustavni principi i međunarodni ugovori poštivani, uključujući konkordat s Crkvom”, kazao je Draghi.

U svojem je obraćanju naglasio kako koncept odvajanja Crkve i države u sekularnim zemljama ne ugrožava vjerske slobode, nego “garantira pluralnost i kulturnu raznolikost”.

Istup talijanskog premijera dolazi nakon što je Sveta Stolica preko vatikanskog tajnika za odnose s državama, nadbiskupa Paula Gallaghera, talijanskom veleposlanstvu u Vatikanu uputila diplomatsku notu izrazivši zabrinutost zbog nacrta zakona protiv homofobije.

Talijanski list Corriere della Sera navodi kako je Sveta Stolica u svojoj noti ukazala na to da dijelovi nacrta zakona ograničavaju Katoličkoj Crkvi slobode jamčene Lateranskim ugovorom prema kojem Italija prepoznaje “punu slobodu Katoličke Crkve da provodi svoje pastoralno, obrazovno i humanitarno poslanje evangelizacije i posvećivanja”.

Prema pisanju Cruxa, kritičari zakona upozoravaju kako bi njegovo usvajanje dovelo do toga da bi katoličke škole postale dužne prilagoditi svoj kurikul tako da uključuje obvezne lekcije o rodu, te da bi iznošenje cjelovitog Crkvenog zakona o braku i obitelji moglo biti kriminalizirano.

Istup Svete Stolice je značajan budući da se Sveta Stolica po prvi puta poziva na Lateranske ugovore kako bi utjecala na izmjenu nacrta nekog zakona, a izazvao je podijeljene reakcije.

Podtajnik talijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, Ivan Scalfarotto, kazao je kako “Parlament ima pravo i dužnost nastaviti rad bez uzimanja u obzir bilo kojeg oblika vanjskog pritiska. To vrijedi za Vatikan, baš kao što bi vrijedilo za bilo koju drugu državu koja želi izraziti mišljenje o zakonu koji je još u izradi”.

S njime se ne slaže talijanski profesor prava Carlo Cardia koji je bio član komisije za reviziju konkoradata između Svete Stolice i Italije. U razgovoru za Avvenire kazao je da je trenutni nacrt zakona “protuustavan” te da je njime ugrožena sloboda izražavanja.

“Moramo izbjeći napast svođenja svega na puku obranu katoličkih interesa od strane Svete Stolice”, kazao je dodavši da u intervenciji Vatikana vidi nešto “što se odnosi na sve talijanske građane i općeg je dometa”.

Pitanje vjerskih sloboda, kazao je, ne utječe samo na katolike “nego na sve Talijane, sve ljude koji žive u našoj zemlji, sve organizacije i udruženja bio koje orijentacije”.

“Zato kažem da smo suočeni s vrlo preciznim i ozbiljnim pozivom da dosadašnji nacrt zakona bude temeljito preispitan kako bi se nadišle neke vrlo važne kritične točke”, kazao je Cardia.

Talijanski biskupi još su prošle godine izrazili svoju zabrinutost najavom novog zakona protiv homofobije kazavši kako bi “umjesto kažnjavanja diskriminacije njegov učinak bio udar na slobodu izražavanja legitimnog mišljenja, kao što smo poučeni iskustvima pravnih sustava drugih zemalja u kojima su slične unutarnje regulacije već uvedene”.