Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin branio je diplomatsku notu kojom je Vatikan krtizirao nacrt tzv. zakona protiv homofobije o kojem se raspravlja u Italiji.

Parolin je kazao kako intervencija Svete Stolice nije miješanje u unutarnju politiku nego upozorenje da bi zakon, ako se izglasa, mogao dovesti do problema.

„Riječ je o internom dokumentu upućenom između državnih administracija putem diplomatskih kanala“, kazao je talijanski kardinal u razgovoru za Vatican News dodavši kako zasigurno „nije bio namijenjen javnom objavljivanju“.

Podsjetimo, talijanski list Corriere della Sera objavio je kako je Sveta Stolica u noti upućenoj talijanskoj vladi ukazala na problematične dijelove nacrta zakona o borbi protiv homofobije, ukazavši na to da se njime Katoličkoj Crkvi ograničavaju slobode jamčene Lateranskim ugovorom prema kojem Italija prepoznaje “punu slobodu Katoličke Crkve da provodi svoje pastoralno, obrazovno i humanitarno poslanje evangelizacije i posvećivanja”.

Istup Svete Stolice je značajan budući da se Sveta Stolica po prvi puta poziva na Lateranski ugovor kako bi utjecala na izmjenu nacrta nekog zakona.

Parolin je u svojem intervjuu kazao kako prigovor Svete Stolice nije išao u smjeru blokiranja cijelog zakona.

„Mi smo protiv bilo kakvog izražavanja netolerancije ili mržnje prema ljudima zbog njihove seksualne orijentacije, kao i zbog njihovog etničkog porijekla ili uvjerenja“, dodao je naglasivši kako je za Vatikan problematično to što bi usvajanjem teksta „s maglovitim i nejasnim sadržajem rezultiralo promjenom definicije što zločin jest, a što nije… bez davanja sucima nužnih parametara za razlikovanje“.

„Potreba za definiranjem posebno je važna zato što se zakon kreće u području kriminalnih djela gdje, kao što se dobro zna, ono što je dopušteno i ono što je zabranjeno mora biti dobro određeno“, kazao je Parolin.

Osvrnuo se i na kritike upućene Vatikanu jer je intervencija učinjena dok je zakon još u procesu rasprave kazavši kako bi bilo prekasno intervenirati jednom kada zakon bude odobren.

Diplomatska nota poslana je u „odnosu odane suradnje i usudio bih se reći prijateljstva koje je obilježavalo i još uvijek obilježava naše odnose“, dodao je Državni tajnik Svete Stolice istaknuvši kako se pitanje slobode mišljenja koje je ovim zakonom potencijalno ugroženo „ne odnosi samo na katolike, nego na sve ljudi dotičući se onoga što Drugi vatikanski koncil definira kao ‘svetište’ savjesti.“