„Nitko ne može zanijekati pozitivne promjene koje su zahvatile naše područje. Premda situacija još uvijek nije na primjerenoj razini, postoje jasni i konkretni znakovi napretka za koje nije zaslužna država, već vjerske humanitarne organizacije koje su nam pohitale u pomoć“, kazao je nadbiskup Mouche u razgovoru za ACN.

Ipak, posljedice rata vidljive su na svakom koraku, a još uvijek nedostaju sredstva za obnovu teško oštećenih ili u potpunosti srušenih kuća. Prema nadbiskupovim riječima, najveću pomoć osigurale su vlade SAD-a i Mađarske, a crkveni poglavari uputili su svoje pozive američkim, britanskim, francuskim i saudijskim kompanijama da na prostoru Iraka pokrenu projekte koji bi pomogli oživljavanju ekonomije i preživljavanju stanovništva.

„Iračka vlada dala je brojna obećanja, ali realizirano je samo nekoliko projekata. Naše povjerenje u državu je malo, a uvjereni smo kako bi se mnogi vratili u Karakoš, ako bi ondje mogli živjeti u stabilnosti i miru“, kaže mosulski nadbiskup, dodajući kako irački kršćani imaju veliko pouzdanje u Boga, te se mole i nadaju da se ISIL više nikada neće vratiti.

Govoreći o položaju kršćana u današnjem Iraku, nadbiskup je kazao kako svakodnevno slušaju mnoge lijepe riječi vladinih dužnosnika iza kojih nažalost ne stoje gotovo nikakva djela.

„Kršćani se ne žele braniti nasiljem, već traže obostrano poštovanje. Ako toga neće biti, sve će više kršćana iseliti. To nas strahovito pogađa jer volimo svoju zemlju, svoju povijest, civilizaciju i baštinu“, kaže nadbiskup.

Borbu za prava kršćana u Iraku vode svi – od biskupa, preko svećenika do laika, a njezini pastiri čine sve kako bi kršćani nakon tolikih patnji i stradanja konačno mogli živjeti u miru.

„Crkveni vođe čine sve kako bi probudili pouzdanje i nadu u narodu, ali nikoga ne tjeraju na povratak, odlazak ili preseljenje. To je odluka koju obitelji moraju same donijeti, odluka koja će im osigurati dostojanstveni život, budućnost, a posebno budućnost njihove djece“, rekao je nadbiskup Mouche, te na koncu uputio poruku kršćanima iz Karakoša:

„Karakoš je majka koja vas je hranila Božjom ljubavlju, ljubavlju Crkve i ljubavlju zemlje. On će ostati vaša majka unatoč tuzi zbog vaše odsutnosti. Grad je vaše srce i dalje povezano s vama, a njegove oči gledaju vaše korake. Sretan je kad ste vi sretni, zabrinut za vašu sudbinu, kad ste vi nezadovoljni. Njegova su vam vrata otvorena. U svakom trenutku Karakoš je spreman primiti vas. On traži od vas da ostanete vjerni mlijeku koje vam je dao.“

Miodrag Vojvodić | Bitno.net