Nadbiskup Georg Gänswein izjavio je kako je Benedikt XVI. „pun želje za životom“ nakon što je papa emeritus nedavno u poruci sućuti izrazio nadu „da će se pridružiti svojim prijateljima na nebu“, piše CNA.

Osobni tajnik pape emeritusa je u razgovoru za njemački Bild rekao kako „umjetnost dobrog umiranja, odnosno ars moriendi, predstavlja dio kršćanskog života“ te da „Benedikt XVI. na taj način živi već dugi niz godina“.

Dodao je kako je papa emeritus pun želje za životom. „Stabilan je u svojoj fizičkoj slabosti, kristalno jasan u glavi i blagoslovljen svojim tipično bavarskim humorom”.

Podsjetimo, Papa u miru Benedikt XVI. je u izrazu sućuti nakon smrti svojega prijatelja, oca Gerharda Winklera, napisao kako se raduje trenutku kada će se pridružiti svojim prijateljima na drugome svijetu. U pismu datiranom 2. listopada, a koje je objavila opatija Wilhering u Austriji, 94-godišnji papa u miru napisao je kako ga je smrt oca Winklera duboko potresla.

Papin osobni tajnik je rekao da je pismo pisano „iz srca“, što ne znači da je Benedikt XVI. „izgubio želju za životom“. „Naprotiv“, zaključio je osobni tajnik pape emeritusa.