Papa u miru Benedikt XVI. je u izrazu sućuti nakon smrti svojega prijatelja, oca Gerharda Winklera, napisao kako se raduje trenutku kada će se pridružiti svojim prijateljima na drugome svijetu, piše CNA.

U pismu datiranom 2. listopada, a koje je objavila opatija Wilhering u Austriji, 94-godišnji papa u miru napisao je kako ga je smrt oca Winklera duboko potresla.

“Od svih kolega i prijatelja, on mi je bio najbliži. Njegovo radosno raspoloženje i duboka vjera oduvijek su me privlačile”, istaknuo je Benedikt XVI.

“On je sada stigao na drugi svijet, gdje sam siguran da ga mnogi prijatelji već čekaju. Nadam se da ću im se uskoro moći pridružiti”, dodao je papa u miru.

“U međuvremenu”, napisao je na završetku svoje poruke Benedikt XVI., “pridružujem se njemu i monaškoj zajednici Wilheringa u molitvi.”

Bernhard Winkler rođen je u Wilheringu u Austriji 1931. godine. U lokalni cistercitski samostan ušao je 1951. godine i uzeo ime Gerhard. Za svećenika je zaređen 1955. godine u Linzu.

Nakon stjecanja doktorata iz teologije u Beču 1956. godine, podučavao je njemački i engleski jezik. Magistrirao je engleski na Sveučilištu Notre Dame u Indiani, a 1969. godine počeo je predavati na katedrama u Njemačkoj, u Bochumu i Freiburgu.

Blisko je surađivao s Josephom Ratzingerom, budućim papom Benediktom XVI., na Sveučilištu u Regensburgu, gdje je podučavao srednjovjekovnu i modernu crkvenu povijest od 1974. do 1983. godine.

Ratzinger je na Sveučilište u Regensburgu došao 1969. godine, kao profesor dogmatske teologije i povijesti dogme. Služio je kao potpredsjednik Sveučilišta do 1977. godine, kada je postao nadbiskupom Münchena i Freisinga.

Winkler je bio profesorom povijesti Crkve na Sveučilištu u Salzburgu od 1983. do umirovljenja 1999. godine. Od 2018. godine, živio je u domu za starije koji vode redovnice u Linzu.