Mladi trebaju jasno crkveno vodstvo koje uzima u obzir tisućljetnu tradiciju naše vjere kako bi se mogli usmjeriti u današnjoj kulturi u kojoj vlada zbunjenost po pitanju temeljnih odrednica ljudske naravi. Razmišljanje je to mladog oca čije je pismo u sklopu svoje kolumne u časopisu First Things objavio nadbiskup Philadelphije Charles J. Chaput.

Pismo je prema nadbiskupovim riječima stiglo neposredno nakon okupljanja u Rimu na kojemu je sudjelovalo oko 300 mladih u sklopu priprema za sinodu o mladima koja će se održati u listopadu ove godine.

Autor pisma kojeg Chaput nije želio imenovati predstavio se kao 26-godišnji otac troje djece koji povodom nadolazeće sinode jednostavno želi ponuditi osobni pogled kojeg, kako kaže, dijele i mnogi njegovi vršnjaci.

Posebnu je zabrinutost izrazio zbog sve češćeg spominjanja tzv. „paradigmatske promjene“ koja bi se odnosila na nauk i pastoralnu skrb. “Moja supruga i ja smatramo ta zbivanja uznemirujućim i potencijalno katastrofalnim za evangelizaciju mladih i onih koji su otpali od Crkve”, ističe autor.

„Mi mladi ljudi žudimo za istinom i jasnoćom dobrog nauka“, navodi dalje. „Na sekularnoj razini to se očituje meteorskim usponom u popularnosti Jordana Petersona. Mi žudimo za istinom, bez obzira koliko nam zahtjevno bilo progutati ju, ili koliko zahtjevno našim pastirima bilo podučavati ju.“

Otac troje djece upozorava na propagandu koja danas od najranije dobi preplavljuje svakoga, a čiji je krajnji rezultat blaćenje obitelji te oskvrnjivanje naravi spolnog odnosa te njegovih plodova, posebice nerođene djece.

“Žurno trebamo Crkvinu jasnoću i autoritativno vodstvo po pitanjima poput pobačaja, homoseksualnosti, rodne distrofije, nerazrješivosti braka, četiri posljednje stvari i posljedica kontracepcije”, ističe zabrinuti 26-godišnjak koji se žali da umjesto tih tema od biskupa najčešće čuje o problemima koje se odnose na državni budžet, politiku kontrole granica, okoliš…

“Odmak od jasnoće djeluje demoralizirajuće na mlade katolike odane vjeri, posebice one sa srcem za novu evangelizaciju, i moje prijatelje koji odgajaju djecu nasuprot sve jače kulturološke plime”, stoji dalje u pismu čiji autor upozorava da se, unatoč lošoj situaciji, mlade koji žele razgovarati o ljepoti liturgije i prikladnom primanju svete pričesti ismijava, a nauk iz enciklika poput Humanae Vitae, Familiaris Consortio, i Veritatis Splendor odbacuje kao „nerealni ideal“.

“Mnogi od nas smatraju da smo legitimni nasljednici tisućljetnog bogatstva nauka, tradicije, umjetnosti, arhitekture i glazbe“, ističe autor koji smatra da će upravo ta bogatstva biti ključna za evangelizaciju suvremenog svijeta, kao i prenošenje vjere novim generacijama.

“Nudim ova razmišljanja bez gorčine ili uvrijeđenosti, ali s ljubavlju za svoju braću i sestre koji nisu primili blagoslov, ljubav i formaciju kojom je Gospodin na tajanstven način obdario mene i moje prijatelje. Nisam sam.”, stoji u zaključku u pisma.

Ivo Džeba | Bitno.net