Nakon nedavne najave da će Papa posjetiti nekoliko zemalja jugoistočne Azije, nadbiskup Singapura je kazao kako se nada da će Franjin posjet “donijeti obnovljeni žar svim katolicima” u njegovoj zemlji, prenosi CNA.

U priopćenju za medije, kardinal William Goh pozvao je vjernike u Singapuru da se ujedine u molitvi uoči Papinog boravka koji bi se trebao dogoditi od 11. do 13. rujna.

“Molimo se kao zajednica za zdravlje i sigurnost Svetoga Oca i molimo Gospodina da nam udijeli istinski sadržajan i milošću ispunjen posjet”, rekao je.

Posjet pape Franje dogodit će se 10 godina nakon što je Goh iznio svoj 10-godišnji pastoralni plan za Katoličku Crkvu u Singapuru.

Na sastanku održanom 2014. godine s predstavnicima lokalne Crkve, Goh je izjavio da se Crkva u Singapuru može činiti živahnom zbog “tolikih misa, krštenja, krizmi”, ali se unatoč tome suočava s izazovima, uključujući opadanje prakticiranja vjere među lokalnim Singapurcima.

“Polovica katolika ide u crkvu. Crkve su pune zahvaljujući useljenicima”, rekao je.

Trenutno u zemlji živi oko 395 tisuća katolika različite etničke i kulturne pozadine. Mise se uglavnom služe na engleskom jeziku, ali su dostupne i na mandarinskom, tamilskom i drugim jezicima jugoistočne Azije ili Europe.

Dominic Nalpon, singapurski student teologije koji boravi u Rimu, za CNA je kazao da iako su brojke za Crkvu u Singapuru dobre, ali da za mnoge materijalno izobilje predstavlja opasnost otpada od vjere.

“Mislim da postoji korelacija između izobilja i pada vjere ili religioznosti”, rekao je Nalpon. „Mislim da je izazov u tome što lako možemo pasti u izvanjske vjerske prakse, koje nisu utemeljene u odnosu s Gospodinom. Smatram da je to najteže pitanje.”

Posljednji i jedini drugi put kada je neki papa posjetio Singapur bilo je 1986. kada je papa Ivan Pavao II. napravio petosatni usputni posjet zemlji i slavio misu s tisućama ljudi na nacionalnom stadionu.