Bivši japanski profesionalni boksač, koji je proveo u zatvoru 48 godina zbog ubojstva koja tvrdi da nije počinio, bio je na svetoj misi pape Franje u Tokiju. Iwao Hakamada je u zatvoru postao katolik, a na svetoj misi na stadionu Dome u Tokiju bio je sa svojom sestrom. Hakamada je osuđen zbog ubojstva četveročlane obitelji tijekom pljačke njihove kuće 1966. godine.

Vrhovni sud ga je još 1980. godine osudio na smrtnu kaznu. Međutim, njegovi odvjetnici su 2014. godine dostavili nove dokaze koji su rezultirali time da je Okružni sud odobrio ponovno suđenje i pustio ga na slobodu nakon gotovo pola stoljeća iza rešetaka.

Visoki sud u Tokiju je 2018. godine poništio ovu odluku, pa su Hakamadovi odvjetnici podnijeli žalbu Vrhovnom sudu.

Inače, papa Franjo je 2017. godine odlučio promijeniti onaj dio Katekizma Katoličke Crkve u kojem se spominje smrtna kazna i dodati pasus u kojem se ona opisuje kao “nedopustiva”.

Bivši zatvorenik Hakamada je bio među vjernicima koji su mahali papi Franji dok je on prolazio kroz mnoštvo i ljubio bebe. Bio je to vrlo važan trenutak za čovjeka za kojeg njegovi odvjetnici i pristaše tvrde da je bio žrtva zločinačkog sustava koji je ga osudio na temelju prisilnog saslušanja, donosi Washington Post.

Naime, Hakamada je ubojstva priznao nakon saslušanja koje je trajalo deset sati, za vrijeme kojega je bio zlostavljan i premlaćivan. Međutim, zatvorenik je na sudu tvrdio kako je nevin. Hakamada je u jednom pismu napisao kako se svake večeri moli Isusu. “Postojim zahvaljujući Božjoj ljubavi i blagoslovu, vapim za istinom i hodam prema sutra”, napisao je iz zatvora.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net