Sedmo inozemno putovanje pape Franje ove godine u studenom ga vodi u Tajland i Japan. U sklopu 32. inozemnoga putovanja u pontifikatu papa Franjo posjetit će od 20. do 23. studenoga Tajland i zatim od 23. do 26. studenoga Japan, gdje su predviđeni posjeti Tokiju, Nagasakiju i Hirošimi. Papa dolazi na poziv Vlada i mjesnih Crkava. Putovanje u Japan održava se pod geslom „Štitite sav život“ iz Papine enciklike Laudato si’.

Kraljevinu Tajland Papa pohodi u povodu 350. obljetnice prve katoličke misije u tadašnjem Sijamu. I u Japanu i Tajlandu katolici predstavljaju manjinu, 0,5 posto stanovništva. Većinska je religija budizam. U Japanu mnogi su i šintoisti a u Tajlandu značajna je hinduistička i muslimanska manjina.
Jedini papa koji je posjetio Japan bio je sv. Ivan Pavao II. u sklopu putovanja u istočnu Aziju godine 1981. On je i jedini papa koji je posjetio Tajland – u svibnju 1984. prenosi IKA.

Tijekom boravka u Japanu papa Franjo bi se trebao susresti s bivšim zatvorenikom Iwaom Hakamandom, 83-godišnjakom koji je desetljećima služio u zatvoru iščekivao smrtnu kaznu, ali je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. Hakamada je bio profesionalni boksač, a osuđen je zbog ubojstva četveročlane obitelji tijekom pljačke njihove kuće 1966. godine. Vrhovni sud ga je još 1980. godine osudio na smrtnu kaznu.

Međutim, njegovi odvjetnici su 2014. godine dostavili nove dokaze koji su rezultirali time da je Okružni sud odobrio ponovno suđenje i pustio ga na slobodu nakon gotovo pola stoljeća iza rešetaka. Visoki sud u Tokiju je 2018. godine je poništio ovu odluku, pa su Hakamadovi odvjetnici su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu. Ovu vijest je donio The Asahi Shimbun, odnosno jedan od vodećih dnevnih listova u Japanu.

Izvori tvrde kako su Hakamadini odvjetnici prošle godine papi Franji poslali pismo u kojem su ga zamolili da se susretne s Hakamadom, koji je u međuvremenu kršten, odnosno postao katolik. Bivši zatvorenik bi se s papom Franjom trebao susresti na misi koja je planirana za 25. studenoga u Tokiju.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net