Katolički vođe u Svetoj Zemlji zahtijevaju provođenje istrage nakon pokušaja paleža u bazilici Gospodinove agonije kraj Getsemanskog vrta.

Napadnuta bazilika se nalazi u Jeruzalemu na Maslinskoj gori, a poznata je i kao crkva svih naroda. Za baziliku je značajno da je sagrađena na stijeni na kojoj je Krist molio u noći prije svog raspeća.

Izraelska policija jučer je javila kako je uhitila 49 godišnjeg muškarca koji je “unutrašnjost crkve polio zapaljivom tekućinom”. Vatra je oštetila bizantinski mozaik koji prekriva pod crkve i jednu klupu, ali se srećom nije proširila na ostatak građevine.

Povodom ovog nemilog događaja Zbor katoličkih ordinarija Svete Zemlje koji se sastoji od vođa latinskih i istočnih Katoličkih Crkava izdao je priopćenje u kojem poziva na sprječavanje sličnih napada u budućnosti

“Dok zahvaljujemo Bogu na tome što je vatra brzo ugašena, zahvaljujemo i policiji na njihovoj brzoj reakciji i uhićenju osumnjičenika. Također zahtijevamo da policija ozbiljno istraži ovaj napad, posebice jer se čini da je bio rasno motiviran”, poručili su iz ordinarijata.

Prema pisanju CNA-a, kršćani koji žive u tradicionalno kršćanskim područjima Izraela navode kako su posljednjih godina meta napada određenih ekstremističkih skupina.

Jeruzalemski latinski patrijarhat zbog toga je već ranije pozivao na poduzimanje obrazovnih mjera kako bi se zaustavili napadi na vjernike i crkve, dok je Zbor katoličkih ordinarija Svete Zemlje tražio sastanak s izraelskim vlastima, uključujući i premijera,  no pozivi na razgovor su odbijeni.