Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, u svom se novom intervjuu osvrnuo na posljednji istup pape emeritusa Benedikta XVI. vezan za Crkvu i skandale seksualnog zlostavljanja.

U razgovoru za talijansku televiziju Tgcom24, njemački kardinal je odbacio teoriju da Benedikt pismo nije napisao sam, kao i mišljenja da Papa emeritus ne bi trebao javno istupati.

“Benedikt XVI. ima svoj stil, pomogao mu je njegov tajnik, ali u intelektualnom smislu mu pomoć nije potrebna zato što ima veliko iskustvo i sjeća se svih odgovornih za pad moralne teologije, što je jedan od uzroka iza ovih zlostavljanja”, rekao je Müller, dodavši kako je Papa emeritus unatoč svojim godinama „lucidan u svojim razmišljanjima, a argumentacija mu je, kao što se može vidjeti u dokumentu, vrlo razrađena i duboka“.

Prema kardinalovu mišljenju, Benedikt je istupom učinio veliku uslugu Crkvi, a prigovore da Papa emeritus treba šutjeti je odbacio.

„Benedikt je teološki div, on je biskup, profesor teologije, bio je pročelnik Kongregacije za nauk vjere. On ima što za reći o Crkvi“, rekao je njemački kardinal, te dodao: „S druge strane, tu su likovi popu Scalfarija koji ne znaju ništa o teologiji, a svejedno govore.“

Müller je pismo Benedikta XVI. nazvao „izvrsnom analizom“ boljom od ostalih objašnjenja problema seksualnog zlostavljanja „zato što dolazi od osobe s velikim iskustvom, koja je u vodstvu Crkve preko 50 godina“.

Što se tiče pokušaja da se suprotstavi Franju i Benedikta, kardinal je izjavio kako je „za pravog katolika takvo što nemoguće“.

“Odbacujem tu lažnu igru suprotstavljanja njih dvojice. Imamo samo jednog papu koji je Franjo. Njih dvojica surađuju, savjetuju jedan drugoga, ali Benedikt XVI. nije papa. On je dobar savjetnik svih biskupa”, rekao je.

“Postoji mnogo ispraznog govorenja bez teološkog temelja u kojem se sve tumači u političkim kategorijama, a ne teološkim”, zaključio je Müller.

Ivo Džeba | Bitno.net